Katrai receptei ir vārds un uzvārds
Foto: Ansis Starks
Vakariņas ar Andrē

3 pavāru restorānā vakariņo pavārs Mārtiņš Sirmais un producente Ilze Lasmane-Brože

Katrai receptei ir vārds un uzvārds

Mārtiņš Sirmais: Dīvaini jau ēst pie sevis… (Atkorķē šampanieti.)

Ilze Lasmane-Brože: Man gan šķiet, ka tas ir labākais, kur ēst – pie sevis. Tev ir paveicies. Okei, ne paveicies – patīkami, ka tev ir restorāns, nevis kaut kāds kambaris, kur aiziet.

Sirmais: Tāds man tas birojs ir.

Lasmane-Brože: Nav slikti, nav slikti.

Sirmais: Tā, lūk. Nu ko? (Piepilda glāzes.) Buļ-buļ-buļ.

Lasmane-Brože: Klausies, man tās bāru padarīšanas baigi noder dzīvē. Tās, kas no Istabas laikiem.

Sirmais: Nu skaidrs. Tu zini to visu no iekšpuses. Jo vidējais latvietis ar to jūtas…

Lasmane-Brože: Kā?

Sirmais: Viņš nesaprot iekšpusi, viņš nezina, kā tas ir. Cik tas ir sarežģīts organisms. Restorāns ir sarežģīts organisms, tas nav tā, ka attaisa durvis un dod ēst.

Lasmane-Brože: Nē? (Smejas.) Tā izskatās. Bet, zini, tas ir tāpat kā ar citām lietām: jo vienkāršāk izskatās, jo patiesībā sarežģītāk.

Sirmais: Jā, jā, jā.

Lasmane-Brože: Izskatās, ka nekas tāds, bet īstenībā, lai panāktu to vieglumu… Galvenais ir melnais darbs – kā līdumu nolīst. Es, kopš man ir lauku mājas, runāju tikai zemes kategorijās. (Smejas.)

Sirmais: Es nezinu, kādās es. Es cenšos vispār nerunāt.

Lasmane-Brože: Iedzeram! (Saskandina.)

Sirmais: Bet, par tiem restorāniem pļāpājot, man liekas, ka cilvēki bieži jauc restorānu ar ēdnīcu. Viņiem liekas, ka tas ēdiens šeit stāv visu laiku gatavs. Un tad izņem no siltumskapja, kā Karlsona multenē, un iedod.

Lasmane-Brože: Tas nozīmē, ka cilvēki nāk un grib, lai momentā ir gatavs?

Sirmais: Jā, lai nevajadzētu rezervēt. Lai būtu kā veikalā: stāv šmotkas, gredzeni vai kas, un viņš ir gatavs uzreiz pirkt. Īstenībā tas ir pakalpojums. Kā pie friziera vai daktera, kur jāpierakstās iepriekš, lai var pagatavot. Cilvēki bieži jauc pakalpojumu ar preci.

Lasmane-Brože: Es ļoti labi saprotu, ko tu runā, bet es nesaprotu restorānu… To… milzu mašinēriju. Un pat arī negribu. Man pietika ar Istabu, lai saprastu, ka tas ir vienkārši elles darbs. Arī psiholoģiski. Bet foršs arī vienlaikus. Man ļoti patika, esmu tev mūžam pateicīga par iespēju…

Sirmais: Lūdzu!

Lasmane-Brože: …pabūt trauku mazgātājai. (Smejas.)

Sirmais: Kalponei.

Lasmane-Brože: Kalponei, bārmenei, oficiantei. Man tiešām tas ik pa brīdim uzpeld ļoti foršā atmiņā. Nesen satiku savu bijušo priekšnieci, pasēdējām, parunājām, viņa teica: “Ak Dievs, kas tie bija par laikiem Istabā, cik forši mums tur gāja!” Viss tas prieks un jautrošanās, visi tie spontānie mega pasākumi… Kas mums tur par starptautiskiem mūziķiem bija, atceries? Trīs kārtās klēpjos sēdēja, lai ietilptu tajā mazajā istabā. Tas bija ļoti, ļoti forši. Ir tādi mirkļi, dienas, reizes, kuru dēļ ir vērts dzīvot.

Sirmais: Un vēl restorāniem ir tā foršā lieta, ka tev parādās cilvēku manierīgums. Es nezinu nevienu, kas, 10 gadus nostrādājis restorānā, ēd kornfleikus pie televizora. Ja esi ilgāku laiku pavadījis restorānu sfērā, tu vairs neēd kā suns vai kaķis. Tu ēd kā cilvēks.

Lasmane-Brože: Zini, man liekas, ka suns un kaķis ēd labāk un pareizāk par dažiem cilvēkiem. Skaitās jau, ka pie televizora un datora ēst esot baigi slikti. Smadzenēm grūti saprast, kas viņām tagad jādara – jāskatās, jāliek kopā bildes un skaņa vai jāēd. Un tad tur viss aiziet pa pieskari. Ai, bet es pati gan dažreiz ēdu maizītes pie televizora.

Sirmais: Es jau arī, bet es runāju par to, ka cilvēki iemācās kaut kādas manieres. Sāk atšķirt tos septiņus vīnus, kaut kādus ēdienu nosaukumus iemācās, pagatavošanas tehnikas. Māk arī apsēsties pie galda un sēdēt kā cilvēks, nevis pastāvīgā mandrāžā, ka, nu, paēdam un ejam. Es arī pēdējos nez cik tur gadus, kad taisu vakariņas, – nezinu, kā tas sākās, no kurienes es šito aizguvu, – es sveces aizdedzinu. Brokastīs pat dažreiz.

Lasmane-Brože: Cik sen tu to dari?

Sirmais: Gadus piecus septiņus.

Lasmane-Brože: Ā, tad to nevar izskaidrot ar pandēmiju un karu.

Sirmais: Īstenībā visvairāk tieši pandēmijā. Pirms tam bija periodiski, bet pandēmijā sākās. Tas ir kā tāds ugunskurs, apvienošanās.

Lasmane-Brože: Jā, kaut kādu mieru vajag. Pie sveces pārāk ekspresīvi neparunāsi. Pirmkārt, neprasās, jo nomierina. Otrkārt, nopūtīsies.

Sirmais: Nu, un kas tavā paurī notiek?

Lasmane-Brože: Es tikko esmu svaigi atgriezusies no festivāla Sansusī. Man liekas, tas ir labākais, kas Latvijā festivālu sakarā notiek. Tieši mūzikas ziņā. Es pat sāku saprast sektas. (Smejas.) Nu tik laba sajūta! Tur augstākās raudzes akadēmiskās mūzikas pārstāvji kaut kādā lauku šķūnītī, piesmakušā kaltē vai mežā vienkārši spēlē neprātīgi skaistu mūziku. To visu klausās pārsvarā jauni cilvēki ar bērniem, un tu redzi: ir nākotne. Pat ja tie bērni neklausās atplestām mutēm, viņi to mūziku uzsūc un netiks vaļā no tās nekad mūžā. Viņi to ir dabūjuši. Vecāki ir par to parūpējušies. Un tie mūziķi, starptautiskas klases zvaigznes, mūsu pašu labākie no labākajiem, uzstājas un ķer kaifu. Daži arī patīkami laiž muļķi, tas man, protams, visvairāk patīk. Ka tu esi tik brīvs savā nodarbē, savā varēšanā, ka vari atļauties darīt jebko, arī pilnīgu tuftu. Un tā ir augstas klases tufta. (Smejas.) Tas skan lieliski, tur viss ir pārdomāts, un vienlaikus tās ir pilnīgas muļķības. Bērnu izrādes – vienkārši pasakaini. Laimes trīsdiennieks bija. Un tagad šurp nācu caur Vecrīgu, un viss nonullējās. Nav ko, zin, sapriecāties par daudz. Visādi pārdzērušies, sanarkojušies. Cik vispār pulkstenis ir? Necik! Pusseptiņi bija, kad es nācu. Tur jau bija bišķi delīrijā cilvēki.

Sirmais: Un kas šodien par dienu? Otrdiena… Nē, pirmdiena! (Abi smejas.)

Lasmane-Brože: Nuja. Dažreiz gribas palikt tajā labajā sajūtā. Bet tas jau nav reāli.

Sirmais: Nevar visu laiku ēst kaviāru vai putukrējumu.

Lasmane-Brože: Kaviāru ar putukrējumu! (Smejas.) Bet vispār man par jauniešiem ir ļoti labas sajūtas. Vai nu man trāpās tādi foršiņie ceļā, vai kas, bet ir sajūta, ka jaunieši ir fantastiski superīgi. Pieņemoši, atvērti, zinātkāri, diezgan labi zina, ko grib. Visādas foršas īpašības, kuru kaut kādā brīdī man laikam bija trūcis. Okei, tagad lēnā garā tās ir sakasāmas, es sadabonu, bet viņiem tas jau ir visu laiku. Tas ir tik labi. Kāda tev sajūta par jauniešiem?

Sirmais: Man tagad tas jaunietis ir tāds: pārskaiti piķi, un viss. (Abi smejas.) Nē, nu es jau arī ar studentiem visu laiku ņemos. Restorānā. Un tad ir divējādi. No sākuma tu nesaproti līdz galam, kāpēc viņš dara tā, kā dara. Tad tu nostājies aizsardzības pozā un saki: “Mēs tā nedarījām!” Bet tad tu apdomājies un saproti, kāpēc viņš tā dara. Kā viņš ir audzis, kur viņš vispār atrodas un kas par gadsimtu. Un tad… Protams, lielākā daļa no viņiem ir riktīgi krutie. Jo viņiem ir motivācija, viņiem ir ļoti izteikta griba darīt un griba rakt. Ļoti dziļi rakt. Un tas, ka tu redzi desmit, divpadsmit gadus vecus puišeļus, kas gatavo, kā viņi ar nazi prot strādāt... Skaidrs, ka tie ir tādi YouTube pavāri...

Lasmane-Brože: Beidz! Kas jūtūbam vainas?

Sirmais: Nekas. No profenes neiznāk tik labs pavārs kā tas puika, kas 10 gados skatījies jūtūbu.

Lasmane-Brože: Es domāju, YouTube akadēmija ir jāakreditē steidzamā kārtā, tur taču visas labākās zināšanas… Nu, ne labākās, bet…

Sirmais: Tā ir ļoti laba alternatīva. Ja gribi, tur ir pieejams viss, kā man nebija. Vai bija ļoti dozētā veidā. Un tas bija dārgi. Tāpēc tie, kam ir interese, ir kā debesīs. Bet tie, kam nav, – nu, vienmēr jau vajadzēs trauku mazgātājus. Viss ir balansā.

Lasmane-Brože: Viņi tiešām ir apbrīnojami fokusēti. Varbūt tāpēc, ka viņiem skolā diezgan laicīgi liek izdomāt, ko darīt tālāk. Vai arī – vēl ticamāk – tā tomēr ir audzināšana. Tas, ka viņos ieklausās no bērnības. Mudina domāt, kas viņus interesē.

Sirmais: Ir dažādi.

Lasmane-Brože: Nu protams. Ir tādi, kas tos bērnus sit. Ir arī tādi gadījumi.

Sirmais: Njā, es arī dažreiz labprāt tā darītu, tikai kaut kā neceļas roka. Tā varētu ātrāk dabūt rezultātu.

Lasmane-Brože: Daudz ātrāk. (Smejas.) Bet rezultāts būtu kāds? Vienkārši paklausīgs cilvēciņš…

Sirmais: Suns pie ķēdes.

Lasmane-Brože: …ko pateiksi, to arī darīs. Tā ir ļoti bīstama metode. Ātrie rezultāti ir bīstami. Tāpat kā ar ātri gatavoto kotleti.

Sirmais: Jā, nekas labs ātri nenotiek. Bet, atbildot uz jautājumu par jauniešiem, viņi ir ļoti augstā līmenī tieši amatniecībā. Es nerunāju par kaut kādām gudrām lietiņām. Vienkārši ļoti domājoši un griboši, un man tas tā patīk! Mums tagad pa vasaru ir viens puika virtuvē, viņam ir gadi divpadsmit. Un viņš strādā labāk nekā pavāri, kas šeit 10 gadus strādā.

Lasmane-Brože: Kā viņš jūs atrada? Vai jūs viņu?

Sirmais: Mums pēcpandēmijā bija kulinārijas pulciņš, un viņš pieteicās uz to pulciņu un pēc tam gribēja… Jā. Bet nu ar jūtūbu tieši tāpat kā ar jebkuru literatūru – atsauces ir ļoti svarīgas. Ja tu skaties jūtūbā, kā mājsaimniece pirmo reizi mūžā taisa recepti, tev uzreiz jāsaprot, ka šito – skip. Un ir jālieto atslēgvārdi, jāzina šefpavāri, kas ir strādājoši, nevis muļķi, kas izliekas par kaut ko.

Lasmane-Brože: Vai arī skatoties jāsaprot, ka tajā virzienā negribētos...

Sirmais: Nē, nu tas jau smieklīgi. Kombuļu Ineses ir visur.

Lasmane-Brože: Man ir instagramā viens favorīts uzradies.

Sirmais: Nu stāsti. (Smejas.)

Lasmane-Brože: Johaidī, neatceros nosaukumu…

Sirmais: Par ko tas ir?

Lasmane-Brože: Tas ir par kulināriju un suņiem. (Smejas.) Viss, kas mani interesē. Man šķiet, tas ir kanādiešu džeks, kurš dzīvo treilerī ar diviem suņiem, un viņš izmanto tikai old school tehnoloģijas. Visu veidu. Vecais tosteris viņam ir, treileris arī kaut kāds 70. gadu.

Sirmais: Ar labu elektrības rēķinu, ja?

Lasmane-Brože: Nu… Viņam ir gāze. Labi, tosteris nav ar gāzi, tas ir ar elektrību...

Sirmais: Bet par politiku nerunāsim.

Lasmane-Brože: O nē, restorānā es par šo jautājumu vispār negribētu runāt. Bet man patīk, kad izmanto vecās lietas un kultivē lēno dzīvošanu.

Sirmais: Tev tas patīk tādēļ, ka tu gribi tā dzīvot? Vai kas tev tur liekas tāds… seksīgs?

Lasmane-Brože: Nē, tā es dzīvot negribu, es tā arī nevarētu, tas ir skaidrs. Drīzāk tas ir kā tā svece tev uz galda. Viņš ir nomierinošs, patīkams un ļoti iepriecinošs. Pilnīga tufta, es nedomāju, ka viņš tā dzīvo, tur viss ir pārāk perfekti izdomāts. Tas ir koncepts, bizness. Bet viss uz lēno pusi vērsts, uz lēnu, ilgtspējīgu dzīvošanu. Viņš ierunā kasetēs vecātēva dienasgrāmatas tekstus lēnā, patīkamā balsī. Tāds apmēram koncepts man šobrīd patīk. Tie trakie, ātrie, skaļie neinteresē.

Sirmais: Labi, es izstāstīšu manu jaunāko aizraušanos.

Lasmane-Brože: Nu?

Sirmais: Mani interesē pulksteņu mehānismi.

Lasmane-Brože: Tad tu esi gājis 12 soļus tālāk par mani.

Sirmais: Tāpēc, ka es sapratu, ka neko nesaprotu. Nu, no pulksteņiem kā tādiem. Kaut kādi zobrati… izrādās, to ir daudz un tie ir dažādi.

Lasmane-Brože: Tie zobrati?

Sirmais: Mehānismu veidi vispār. Ir uzvelkamie, ir pendeļnieki, ir elektriskie, daudz un dažādi. Ir kvarca. Un ražotāji, kā nu kurš tur ņemas, un dizaineri, kas viņus taisījuši. Kā kurā gadsimtā kurš ir darījis. Tā ir ļoti interesanta pasaule. Labs ir, ko mēs ēdīsim? Jums ir ēdienkartes?

Viesmīle: Mums ir ēdienkartes.

Sirmais: Mēs varētu kaut ko uzēst. Nav ko trakot, jāiet grīdas lakot.

Lasmane-Brože: Jā. (Smejas.)

Viesmīle: Tātad ēdienkarte. Runāju ar Pāvelu, varu arī piedāvāt tomātu auksto buljonu, zirnīši ar sviestu, kaņepju groziņš ar kazas sieru un tomātu ievārījumu, tāds diezgan svaigs. Man liekas, šodienai piemērots. Tad ir arī austeres, ja vēlaties austeres. Un šeit ir liellopa gaļas steiks no Igaunijas, tā ka ir arī steiks pieejams.

Lasmane-Brože: Tā ir mana zona, Igaunijas pierobeža. No kurienes, lūdzu, Igaunijā?

Sirmais: No Rakveres. (Abi smejas.)

Viesmīle: Es servisā maz strādāju.

Sirmais: Bet Pāvels teica, ka tomātu zupa jāņem.

Lasmane-Brože: Es gribētu.

Sirmais: Tad steiks jāņem, un deserts pēc tam jāizdomā.

Lasmane-Brože: Tik daudz var arī nevarēt.

Viesmīle: Tad ņemsiet, ko Pāvels iesaka, ja?

Lasmane-Brože: Es īstenībā diezgan bieži tā arī prasu, lai man iesaka. Un paļaujos. Un tad man saka: “Tu gan esi naiva!” Būtu vēl naivāka, būtu vēl foršāk.

Viesmīle: Divas tomātu un divi steiki, medium rare?

Lasmane-Brože: Man pilnīgi jēlu, ja var. Nu, ne tā, ka gaļas klucis.

Sirmais: Jā, divus medium rare.

Viesmīle: Labi.

Lasmane-Brože: Izskatās, ka te vienmēr ir pilns.

Sirmais: Nu, darbiņš ir, jā. Mēs jau visu laiku, kopš kovida... Nu tā, no maziņas straumītes diezgan ātri izaugām par... Nīlu. (Abi smejas.)

Lasmane-Brože: Kā, Nīlu? Par Daugavu.

Sirmais: Jā, bet tika arī strādāts. Nebija tā, ka tikai muļķojāmies. Nemuļķojāmies.

Lasmane-Brože: Es domāju, ka daudzi strautiņi aizgāja pa burbuli.

Sirmais: Jā, un vēl joprojām iet. Nu, Vincents ir ciet.

Lasmane-Brože: Tāda lielā tīrīšana.

Sirmais: Nē, nu jārukā bija. Tajā brīdī, kad visi atpūtās un dārzeņojās, mēs maucām.

Lasmane-Brože: Es ļoti, ļoti priecājos. Ir taču viegli, vai ne, padoties izmisumam? Man, godīgi sakot, būtu viegli. Ja nebūtu intereses, ja nebūtu sajūtas, ka ikvienam jādara kaut kas vērtīgs, es mierīgi varētu saiet dārzenī. Nu, ne tā, ka vispār kukū, bet tā, ka visu laiku kaut kādi sprunguļi riteņos, visu laiku. Kaut kad taču apnīk arī tādam naiviķim un entuziastam kā man. Bet nu johaidī, kaut kāds patīkams spīts tomēr ir. Pat ne spīts, pārliecība.

Sirmais: Nu labi, cik ilgi tu tas dārzenis būsi? Es tevi pārāk sen pazīstu, tu mēnesi varētu būt dārzenis?

Lasmane-Brože: (Smejas.) Nevarētu, nē.

Sirmais: Un cik ilgi tu varētu kūrortā nogulēt?

Lasmane-Brože: Es vispār nevaru, starp citu.

Sirmais: Varētu. Divas dienas.

Lasmane-Brože: Nevarētu.

Sirmais: Piedzertos un izgulētos. (Smejas.) Un viss.

Lasmane-Brože: Es vispār nevaru iedomāties sevi kūrortā. Mans kūrorts bija Sansusī. Es tev nevaru izstāstīt, cik es ļoti laimīga tur biju.

Sirmais: Nu, Elīnīt, ko tu tur servē? Ā, dakšas.

Lasmane-Brože: Īpašā stilā. Sexy style!

Sirmais: Kad nazis ieguļ starp dakšas zobiem.

Lasmane-Brože: Kā dzīvē, kā dzīvē.

Sirmais: Starp citu, mēs šo uzsākām. Tā reti kurš dara. Mēs ar Ilzīti tā sākām darīt Istabā, jo tie galdiņi bija tik mazi. Kādreiz mēs likām visus štrumus uz galda, visus ieročus. Bet, kad bija vairāki ēdieni, tad vajadzēja sešus štrumus uz galda un šis bija vienīgais veids, kā tos varēja salikt. Bet tad mēs beidzām tā darīt, jo cilvēki tāpat ēda ar visu pēc kārtas. Tomēr bija jānes katru reizi, jo viņi vienkārši nezināja, kas ar kuru dakšu jāēd – ka jāsāk ar to, kas ārējā malā, un tamlīdzīgi.

Lasmane-Brože: Šis ir jauki. Iedvesmojoši. Uz visādām domiņām. (Smejas.)

Sirmais: Dakšas un naži.

Lasmane-Brože: Dakšas un naži. Kā tu domā, tie groziņi ir pie tās tomātu zupas?

Sirmais: Tas ir pie mums.

Lasmane-Brože: Baigi skaisti.

Sirmais: Pāvels riktīgi nočakarējās ar tomātiem šogad. Nekādi nevarēja piedzemdēt to ēdienu. Vienkārši nedzima! Viņš sparģeļus nomarinēja. Vācijā sparģeļi jau bija beigušies, un viņš caur galiem dabūja pēdējās divas kastes. Divas nedēļas viņus deva ēdienkartē, jo nevarēja piedzemdēt to tomātu ēdienu. Tomāts ir nākamā uzkoda pēc sparģeļa. Tad nu viņš vītināja un visādi čakarējās.

Lasmane-Brože: Tad jau tas ir siltumnīcas tomāts, tas nav lauka tomāts?

Sirmais: Tas ir siltumnīcas, bet īstās siltumnīcas. Lauka tomāts Latvijā šogad ir. Bet principā tā ir laimes spēle.

Lasmane-Brože: Laimes spēle – viennozīmīgi un ļoti labs materiāls rudens izstādēm, kur vajag neglītos dārzeņus.

Sirmais: Ā, jā. Ugly but tasty.1

Lasmane-Brože: Par šo runājot – tu Japānu atceries?

Sirmais: Kaut ko atceros. Kas tieši?

Lasmane-Brože: Ugly but tasty. Par kulināriju. Un par filozofiju, par neperfektuma skaistumu. Par roku darbu, par to, ka mašīnas cilvēkus neaizstās.

Sirmais: Par to, ka ēdienā dvēsele ir par visu svarīgāka, ja?

Lasmane-Brože: Nemuldi! Ne par dvēseli es tagad runāju. Es runāju par garšām un vispār par to, ka…

Sirmais: Tu domā to tējas ceremoniju, kur bija jāiet uzvalkā un ceļos jārāpo, ja?

Lasmane-Brože: Jā, jā. To pašu. Protams, vienmēr jauki redzēt, kā tu, uzvalkā iestīvējies, rāpo uz ceļiem, bet principā es uz to krūzīti tēmēju. To māla ķopsīti, kas ir rokām darināts. Ja tas trauciņš būtu perfekts, to tējas ceremoniju nemaz nevarētu pareizi veikt, jo tu nezinātu, kur ir tas punkts, kuram līdzi jāgroza trauks. Perfektumā nav ko vērot, nav kur piesiet aci. Tikai neperfektumā ir kur ieskatīties un – ai, lai iet! – kur iemīlēties. Nevar iemīlēties perfekcijā, jo tas ir kaut kas – nezin kas.

Sirmais: Man tie salīdzinājumi, kā jau parasti... Perfektās IKEA mēbeles. Viņās viss ir tā, kā vajag. Viņas ir lētas, nelūst un visā pasaulē vienādas.

Lasmane-Brože: Jā.

Sirmais: Bet nosauc man vienu, kurš mīl IKEA mēbeles.

Lasmane-Brože: Bija tāds brīdis, kad visi it kā mīlēja. Bet tas nebija dziļi.

Sirmais: Tas ir perfekts koncepts, bet nekā vairāk tur nav. Tāpēc arī ir tā krūzīte, ko nevis kaut kāds pašpasludināts dizainers ir taisījis, bet kāds, kurš tomēr kādu skolu beidzis. Vai vismaz jūtūba akadēmiju. Padziļināti.

Lasmane-Brože: Tā ir. Omīte, opītis. Man liekas, ka tradīciju pārmantošana ir spēcīgākais, kas vien var būt. Starp citu, runājot par traukiem, mums bija tas… (Atnes ēdienu.) Ak Dievs, cik skaisti!

Sirmais: Sveicināts, Robert!

Roberts Briedis: Tā ir kaņepju plate ar Līcīšu kazas sieru un tomātu džemu. Tad mums ir arī piparmētrās marinēti pākšaugi, mazliet zaļie zirnīši un kombu, kam pa virsu mēs uzliesim tomātu buljonu.

Lasmane-Brože: Tomātu buljons izklausās pēc bulšita. (Smejas.)

Briedis: Labu apetīti.

Lasmane-Brože: Paldies!

Sirmais: Paldies.

Lasmane-Brože: Kas tas ir, tomātu buljons? Vienkārši buljons ar tomātiem? Ar tomātu garšu? Ah, ku labi. Nē, es ņemu savus vārdus atpakaļ. Bet, par traukiem runājot, bija mums tāds gadījums, kad bijām Čīlē, Argentīnā. Man no tā filmēšanas brauciena ir palikušas divas lietas. Koka pingvīns un kaku bļodiņas. (Smejas.)

Sirmais: Kaku bļodiņas?

Lasmane-Brože: Es nopirku Čīlē tās tradicionālās čīliešu keramikas bļodiņas, kuras…

Sirmais: No lamas sūdiem?

Lasmane-Brože: Nu, nevis no sūdiem… Kādi sūdi tur, tajā tradicionālajā keramikā, piedalās. Vai nu tos traukus apdedzina sūdos, vai iestrādā, nezinu, bet tās ir manas mīļākās bļodiņas, es no viņām ēdu katru dienu. Viena saplīsa, bet es nevaru to izmest, man viņa tik ļoti mīļa. Jāsarunā… Kā sauc to japāņu tehniku, kur ar zeltu labo saplēstus traukus?

Sirmais: Jā, jā.

Lasmane-Brože: Lūk, tā sūdu bļodiņa ar zeltu jāsalabo. Mēslus salabot ar zeltu... Tas iegūst kaut kādu… ultra vērtību.

Sirmais: Sūdi un zelts! Atkal tie kontrasti.

Lasmane-Brože: Tas pats vien ir.

Sirmais: Konstantīn Vladimirovič Jegorov!

Konstantīns Jegorovs: Jā?

Sirmais: Ilze Lasmanes kundze izņirgāja tomātu buljonu. Kā viņu gatavo?

Lasmane-Brože: Nē, es neizņirgāju. Pirms pasniedza, es ieminējos, ka tomātu buljons izklausās pēc bulšita. Bet apēdu visus vārdus, jo ļoti garšīgi, ļoti. Kā top?

Jegorovs: Principā tos labos, garšīgos tomātus sagriež smalkos kubiņos un atstāj tecināties uz nakti. Un viss, kas iztek, arī ir tas buljons.

Sirmais: Saprati?

Lasmane-Brože: Sapratu.

Jegorovs: Nākamajā dienā liekam iekšā kombu, kas ir tā jūraszāle, un vārām suvidā. Es negribu melot par grādiem, bet sešdesmit septiņdesmit. Tad izņemam kombu, sagriežam un noliekam maliņā buljonam. Viss. Uztjūnējam garšu.

Lasmane-Brože: Ir ko noņemties. Mājās neuztaisīsi.

Jegorovs: Mājās arī. Mājās ir tomāts, sāls, pipars, viss.

Lasmane-Brože: Tikai kur lai mājās atrod laiku?

Sirmais: Laiku? Atsakies no Netflix. (Smejas.)

Lasmane-Brože: No pēdējā video, gribi, lai atsakos? Televizora jau 20 gadus nav.

Sirmais: Es gan nopirku televizoru. Mani Grēviņš pārliecināja, ka vajag televizoru, lai viskautko interesantu varētu skatīties. Es neskatos ikdienā, bet tad, kad vajag kādu filmu, tad noder.

Lasmane-Brože: Vispār es diezgan cieti esmu apņēmusies pēc iespējas biežāk iet uz kino.

Sirmais: Man pie mājas Bize, tur daudz privātu seansu ir sanācis.

Lasmane-Brože: Īstenībā to arī var salīdzināt ar restorāniem. Es šādu zupu mājās neuztaisītu nekad. Bet restorānā tieši kolosāli paņemt ko tādu, ko mājās netaisītu.

Sirmais: Nuja, tā ir restorāna funkcija.

Lasmane-Brože: Ar iešanu uz kino tas pats. Filma zaudē pusi no vērtības, ja to skatās nepareizajā medijā.

Sirmais: Kinoteātriem vienīgi ir tā pretīgā lieta, ka viņi nestrādā proletariātam. Viņi tās filmas rāda tikai tad, kad ierēdņi var noskatīties. Bet mums, darba cilvēkiem, kas šos ierēdņus apkalpo restorānos, rāda tikai multenes. Tur vajag brīvus vakarus, kuru restorānos strādājošiem nav.

Lasmane-Brože: Jā, nu… nevienam nav.

Sirmais: Ierēdņiem ir!

Lasmane-Brože: Labi, pastāsti par Vjetnamu.

Sirmais: Vjetnama? Nu, tur nekas tāds baigi interesants...

Lasmane-Brože: Stop, stop. Kulinārijas ziņā – kā var nebūt interesants?

Sirmais: Dānija bija ļoti interesanta.

Lasmane-Brože: Ja? Tu daudz tur esi bijis.

Sirmais: Jā, bet joprojām ir ļoti interesanti. Tāpēc, ka viņi tur visu laiku attīstās, visu laiku cenšas labāk un labāk. Forši! Viņi ir atvērti, runā. Un tu tomēr saproti mentalitāti. Tas nav tāds kosmoss, kā, piemēram, kad vjetnamietis vāra. Jo tomēr nevar saprast, ko viņš īsti domā. Skaidrs, teorijā tu saproti un praksē arī, bet līdz galam izprast – nu nevar. Bet Dānijā – jā. Man paveicās, mani jaunieši uzaicināja kopā braukt. Kā veco buku. Nu labi, nav jau viņi tik jauni – nākamā paaudze, teiksim tā. Bet viņi vēl tic skaistajam, viņiem acis mirdz.

Lasmane-Brože: Ak Dievs, cik tas ir labi!

Sirmais: Un viņiem ir arī kontaktiņi tur, viņi aizved uz tādu picēriju un uz šādu... Jā, ar ko tev asociējas picērija? Lulū, vai ne? Kaut kas vienkāršs. Sapērc produktus un cep. Galvenais – malkas krāsns. Bet tur ir tāda picērija, kas pati visu taisa. Viņi mocarellu taisa paši. Viena māja – apakšā picērija, augšā mocarellas cehs. Tur ir gaļas vītinātava… Visi cehi, viss ir inhausā. Saproti?

Lasmane-Brože: Saprotu. Man tieši tas inhauss, tā pašpietiekamības nodrošināšana šķiet svarīga. Laikam jau tas ir aktualizējies pandēmijas un kara sakarā. Gribas kļūt arvien pašpietiekamākiem. Kā Uzbekistāna, kur tās trakās baltās mašīnas ražo. Lai būtu pašpietiekami, lai tur vai kas.

Sirmais: Un tas nav par karu vai, kā varētu likties, par aizsardzību, nē.

Lasmane-Brože: Tas ir, kā saka, dabiski. Atgriešanās pie saknēm. Atgriešanās pie tā, ka var dzīvot videi draudzīgi.

Sirmais: Un, galu galā, lai procesi būtu saprotami.

Lasmane-Brože: Jo tad tu uzņemies pilnu atbildību.

Sirmais: Tieši tā. Šī ir mana pica. Kur problēma? Siers negaršo? Nāc, pamainīsim recepti. Kas tev tur – vītinājumi, desa negaršīga? Mērce negaršo? Nomainīsim recepti. Nāk iekšā veseli cūku liemeņi.

Lasmane-Brože: Un stāsts ir arī par to pašu cilvēcisko faktoru, personisko pieskārienu lietām. Ka to nav robots taisījis kādā milzīgā lopaudzētavā vai siernīcā. Tas patiesībā ir vienīgais virziens, kurā cilvēks var iet, jo pārējo taču pārņems roboti. Dānijā jau ir daudz tālāk ar to automatizācijas un atsvešinātības lietu aizgājuši, jo tur viss ir tik sakārtots. Viņiem ir laiks apjaust, kur problēma.

Sirmais: Tas jau ir cikliski. Kad parādījās mikroviļņu krāsnis, visi arī domāja, ka pasaules gals. Un nekas. Kam tā mikroviļņu krāsns ir? Tikai sliņķiem un padibeņiem, vairāk nevienam.

Lasmane-Brože: Viesu mājās ir.

Sirmais: Nevienam. Tev, cerams, arī nebūs.

Lasmane-Brože: Nu, ceri, ceri. Nezinu, es neesmu pētījusi, kādas krāsnis maniem draugiem ir.

Sirmais: Nē, nē, tev pašai.

Lasmane-Brože: Ā! Man nav. Man knapi kaut kāda elektriskā ir. Tūkstošgadīga. (Smejas.)

Sirmais: Bet šie cikli notiek ik pa laikam. Tad parādījās tas cirkulators, pirms tam ledusskapji. It kā tu gribi dzīvot autentiski, bet paliek jau visas tās lietas. Tagad, protams, robotizācijas bubulis ir lielāks nekā tad, kad parādījās mikroviļņu krāsnis…

Lasmane-Brože: Ei, parunājam par mākslīgo intelektu virtuvē. Ko tu domā par to?

Sirmais: Es ļoti gribētu, bet nevaru atrast.

Lasmane-Brože: (Smejas.) Varbūt tu nemāki?

Sirmais: Skaidrs, ka nemāku. Es varu, protams, to uzņēmumā pielietot viskautkur, bet virtuvē – shit, no! Es labprāt gribētu, lai…

Lasmane-Brože: Bet tu pamēģini uzrakstīt: “Man tagad vajadzētu, dārgais Mākslīgais Intelekt, jaunu sparģeļu recepti ar zemenēm.” Interesanti, ko viņš izmetīs.

Sirmais: Esmu tā darījis.

Lasmane-Brože: Un? Ko piedāvā?

Sirmais: Muļķības. Viņš saka: “Meklē internetā,” – un dod atsauces uz kaut kādu sūdu. Principā arī internetā atrast labas receptes ir grūti.

Lasmane-Brože: Jā.

Sirmais: Labas receptes ir tikai drukātā veidā. Vai arī grāmatās, kas ir internetā.

Lasmane-Brože: Par receptēm runājot, ir kur tās tiešām vajag – nu, kūkas, konditoreja, kulinārija. Bet citās lietās, kā tu jau pirms vairākiem gadiem teici – un es tev arvien vairāk piekrītu –, nevajag receptes, piemēram, salātiem, zupai. Izanalizē, kas tev pieejams, un improvizē. Bet kaut kādas zināšanas vajag, lai varētu improvizēt.

Sirmais: Tas ir mājsaimniecei. Skaidrs, jo viņai ir ierobežots produktu apjoms. Arī es esmu mājsaimniece. Tāpēc, ka nebūs vienmēr makadamijas riekstu eļļas mājās, ja? Jo tur, lūk, vajag. Bet īstām, labām receptēm vajag vismaz pāris gadsimtus, lai tās par tādām kļūtu. Katrai receptei ir vārds un uzvārds. Līdz ar to mākslīgais intelekts var dot ārā tikai šīs, kas ir gadsimtiem senas. Bet tās visas jau ir publicētas. Bet modernās – tā ir popkultūra. Nav ko aizrauties. Tas viss ir tik gaistoši.

Lasmane-Brože: Es lasīju, ko Niks Keivs saka par mākslīgā intelekta radītu mūziku. Viņš, kā jau Keivs, nebija pārlieku saudzīgs.

Sirmais: Panks, razpizģajs!

Lasmane-Brože: Bet tie dati tiek vākti tik ātri, ka kaut kas labs un ievērības cienīgs tur ar laiku noteikti radīsies.

Sirmais: Es esmu tikai par, jo ļoti daudzi cilvēki dara bezjēdzīgas lietas. Bezjēdzīgi cilvēki dara bezjēdzīgas lietas. Arī es daru bezjēdzīgas lietas.

Lasmane-Brože: Es arī. Man patīk darīt bezjēdzīgas lietas. Zini, ko es daru? Es dārzā iesēju sēklas un eju katru stundu skatīties, kā aug.

Sirmais: Tā ir kaut kāda…

Lasmane-Brože: Tā ir svece! Tā ir mana svece.

Sirmais: Tas tavs melnais kvadrāts.

Lasmane-Brože: Jā.

Sirmais: Bet nu… tie cilvēki, skaidrs, ka dara debilas lietas. Nevajag darīt to, tas nav cilvēka cienīgi.

Lasmane-Brože: Kas ir cilvēka cienīgi?

Sirmais: Nav cilvēka cienīgi strādāt 12 stundas un mazgāt traukus citiem. Būtu gan forši, ja to darītu robots. Vai berzt grīdas uz ceļiem. Būtu forši, ja to izdarītu robots, vai ne?

Lasmane-Brože: Redzēji to dokumentālo filmu “Olu sieva”?

Sirmais: Man liekas, ka jā. Kur sita olas kūku fabrikā.

Lasmane-Brože: Es ļoti daudz par to domāju. Tā ir sena filma.

Sirmais: Skaidrs, ka viņai tajā ir jēga.

Lasmane-Brože: Kaut ko viņa var domāt paralēli.

Sirmais: Protams.

Lasmane-Brože: Varbūt viņa vispār ir viedā caur to, ka dara tik ļoti monotonu darbu. Bet viņai tomēr jāseko līdzi, lai viss būtu kārtībā.

Sirmais: Bet atzīsti, cilvēki ir dažādi. Ir daži, kam jāmazgā grīdas. Ko es arī daru.

Lasmane-Brože: Nu lūk, un ko ar to darīt? Atņemt viņiem to? Varbūt kādam tā ir dzīves jēga.

Sirmais: Ir ļoti maz tādu cilvēku.

Lasmane-Brože: Īstenībā salīdzinoši vienkāršiem darbiem nemaz nevar atrast darbiniekus. Neviens tos vairs negrib darīt.

Sirmais: Latvijā vienkārši nav cilvēku. Un pasaulē nav cilvēku, kas grib…

Lasmane-Brože: Kā – pasaulē nav cilvēku? Cilvēku ir par daudz!

Sirmais: Nē, skaidrs, cipari ir cipari, bet pavāru nav nekur. Vakardien man linkedinā bija darba piedāvājums no Itālijas un no Taizemes. Tāpēc, ka trūkst pavāru. Nav cilvēku, kas māk vārīt ēst.

Lasmane-Brože: Ko tad cilvēki grib darīt? Influenceri būt?

Sirmais: Skaisti izskatīties.

Lasmane-Brože: Es, starp citu, vienus vācu influencerus pavadāju pa Latviju. Viņi bija forši. Man bija stereotipisks priekšstats par influenceriem. Ir jau arī visādi, bet šie bija baigi foršie. Tik ieinteresēti, tik atvērti. Man bija patīkams pārsteigums atšķirībā no...

Sirmais: Es jau te arī visu laiku uzņemu žurnālistus, un ļoti daudzi ir sava aroda meistari. Labs influenceris ir normāls, parasts žurnālists.

Lasmane-Brože: Ar citu specifiku, vairāk vizuālu.

Sirmais: Kā nu kuram. Ir daudz influenceru, kas lielāko uzmanību velta tekstam.

Lasmane-Brože: Man gadījās vairāk tie vizuālie. Tie, kas ar tekstiem, kā reiz bija visneieinteresētākie. Tas bija jocīgi.

Sirmais: Man tagad ir tā: ja medijs ir ar vārdu, tad tur viss būs kārtībā. Savukārt, ja medijs bez vārda, tad gandrīz vienmēr būs pilnīga neieinteresētība. Viņi vienkārši jau būs izdomājuši, ko kurš teiks, ko kurš darīs, un viss, uz redzēšanos, paldies.

Lasmane-Brože: Vai arī neko nebūs izdomājuši, kas vēl trakāk. Kad gaida, lai pasaka priekšā, ko viņiem teikt. Mākslīgais intelekts to izdarītu daudzreiz labāk. Un vēl daudzi ir apvainojušies uz influenceriem, jo tie saņem vairāk naudas.

Sirmais: Nu bet protams! Viņi arī rukā vairāk. Katra tā naudiņa ir nopelnīta. Mums šodien arī bija, neminēšu televīziju: atnāk divi ar resniem vēderiem, uzliek uz statīva kameru: “Runā!” Tā neviens influenceris nekad nedarītu.

Lasmane-Brože: Nekad! Es esmu sajūsmā par tiem, kuri gadījās man ceļā, viņi par katru niansi domāja, par gaismu, bija gatavi celties, neiet gulēt, neēst, lai tikai būtu īstā gaisma. Tas laikam ir savelkams ar to picērijas stāstu. Tas ir viņu vārds, viņu veikums. Kā tas izskatīsies, to par viņiem arī domās.

Sirmais: Un, ja tu neizdarīsi, tad arī dabūsi ēst maizi bez desas.

(Atnes otro ēdienu.)

Viesmīle: Šeit būs steiks ar demi-glace mērci, šitaki sēnēm, brokolīni, nedaudz arī burkāniņi. Kā arī, man šķiet, labākais kartupeļu biezenis, kādu esmu ēdusi, ar trifeli pa virsu, tikko svaigi sarīvētu. Labu apetīti.

Sirmais: Labu apetīti!

Lasmane-Brože: Turpinām. (Smejas.) Ņemam seksīgo nazi.

Sirmais: Ārā no vēl seksīgākās dakšiņas.

Lasmane-Brože: Esi pamanījis, ka Rīgas Laikā kaut kā baigi sēnes savairojušās? Tur ir sēnes tā un sēnes šitā.

Sirmais: Pēdējos numuros sēnes ir visur.

Lasmane-Brože: Ko tu domā par tēzi, ka pasauli pārvalda sēnes, nevis baloži?

Sirmais: Es tomēr domāju, ka baloži.

Lasmane-Brože: Kāpēc?

Sirmais: Tāpēc, ka neviens nekad nav redzējis baložu mazuli.

Lasmane-Brože: Haha, maldies, es redzēju. Baznīcas tornī.

Sirmais: Tas bija, visticamāk, robots.

Lasmane-Brože: Ļoti māksliniecisks.

Sirmais: Nu jā, baložu sūdi ir toksiski. Baloži dzīvo tikai ievērojamu namu bēniņos.

Lasmane-Brože: Bet tur dzīvo arī sēnes, jo sēnes ir visur. Visdrīzāk, ka arī tevī un manī. Mēs esam sēņu vergi. Iedomājies?

Sirmais: Obligāti. Pašlaik ir vakars, pie manas kājas pirkstiem ir daudz sēņu. Labu apetīti.

Lasmane-Brože: Paldies, man te vēl ir šis tas ēdams, bet...

Sirmais: Bet es domāju, ka sēnes ir krutas.

Lasmane-Brože: Varbūt mums vajag baidīties nevis no mākslīgā intelekta, bet drīzāk no sēnēm? Vai nevis baidīties, bet sadarboties.

Sirmais: Es ar sēnēm ļoti daudz sadarbojos. Pārsvarā griežot, plūkājot, cepot, panējot un galu galā apēdot.

Lasmane-Brože: Nu paga...

Sirmais: Es pelnu uz sēnēm, bet viņas nepelna uz manis.

Lasmane-Brože: To vēl nevar zināt, kurš tur galu galā uz kura pelna.

Sirmais: Lai nav tā kā ar indiāņiem un kartupeļiem.

Lasmane-Brože: Kas tur ir?

Sirmais: Nu, mēs – es domāju, eiropieši – slaktējām indiāņus, iekarojot Amerikas. Viņi mums par to iedeva kokaīnu, heroīnu un tabaku, kas mūs slepkavo vēl joprojām. Un kartupeļus.

Lasmane-Brože: Un kā tu domā, kurš to visu virza?

Sirmais: Kartupeļus, kuri ir nonivelējuši kulināriju visvairāk? Domā, to pārvalda sēnes? Es domāju, ka baloži.

Lasmane-Brože: Okei, paliekam katrs pie savas patiesības.

Sirmais: Tu gadījumā netaisīji raidījumu bērniem par sēnēm?

Lasmane-Brože: Jā, mēs gājām mežā kopā ar mikoloģi Diānu Meieri. Tas bija pēdējā laika labākais pārgājiens ever. Nekur tālu nemaz netikām, jo izrādījās, tur nav kur iet. Stāvi un skaties. Un vesels universs ir tev apakšā. Nevar paspēt izpētīt. Tur, kur tu citkārt ej un ej pāri, tur, izrādās, ir neskaitāmi daudz sēņu sugu, augļķermeņu, nerunājot par visu micēliju, kas tur apakšā savieno lietas. Pilnīgs kosmoss.

Sirmais: Bail nebija?

Lasmane-Brože: Zini, bija bail. Bail par sevi. Tādā ziņā, cik cilvēki nevērīgi iet pa dzīvi, nepamanot ne tikai sīkas, bet arī lielākas lietiņas. Bet, kad tu vienkārši apstājies... Principā, man liekas, kokam dzīvot arī ir ļoti interesanti. Viņš stāv, un viss notiek tur apkārt, nekur nav jāiet, viss atnāk pats.

Sirmais: Ēriks te nesen sastrēgumā atcerējās savu braucienu kaut kur pa Āziju. Neatceros vairs, kas tur viņam bija, bet sanāca tā, ka viņš vienkārši stāvēja visu dienu uz tilta vienā vietā un gaidīja kaut kādu cilvēku, kuram viņš nezināja ne vārdu, ne kā izskatās, neko. Un sagaidīja.

Lasmane-Brože: Kolosāli. Tā ir ļoti skaista diena.

Sirmais: Tas ir tas koks.

Lasmane-Brože: Es tā gribētu. Tu varētu tagad tā dzīvot?

Sirmais: Nē, es esmu pārāk sadirsts. Bet vienu dienu varētu. Man ir bijušas tādas dienas.

Lasmane-Brože: Šodien lasīju, ka vajag atmācīties vēsturi, lai vispār varētu kaut ko saprast par dzīvi un ieraudzīt to, kas ticis noklusēts, noslāpēts, nepateikts vai pārkliegts.

Sirmais: Nuja. Skaidrs, tā tu dzīvo brīvāk. Mums taču smadzenes ir sačakarētas. Mēs nevaram no viņām atbrīvoties.

Lasmane-Brože: Bet mēs, tu domā, nevaram viņas pārinstalēt?

Sirmais: Jā, jā, braucam visi uz Indiju, kāpjam kalnos, jogojam un vēl kaut ko. Tas taču nav...

Lasmane-Brože: (Smejas.) Man kaut kā liekas, ka tieši nekur nevajag braukt. Ka vienīgais veids, kā to izdarīt, ir tepat uz vietas pabūt kokam.

Sirmais: Bet es neatbalstu, ka vajag atbrīvoties no savām smadzenēm.

Lasmane-Brože: Es arī neatbalstu.

Sirmais: Un tā atmācīšanās, man liekas, ir sadisms. Tu sastāvi no tām pašām lietām, no kurām esi sastāvējis gadu desmitiem. Stulbi griezt ārā augoņus, par kuriem tu pat nezini, vai tie ir augoņi vai nav.

Lasmane-Brože: Nē, nu psiholoģijas izstumšanas mehānisms jau darbojas. Tu principā vari smuki uztaisīt revīziju savā iekšējā bibliotēkā.

Sirmais: To es kontrolēju, bet ne sadistiski, ka tagad ņem un aizmirsti.

Lasmane-Brože: Es vienreiz mērķtiecīgi apņēmos aizmirst ekseli. Un aizmirsu. Pēc tam nācās mācīties no jauna.

Sirmais: Nu redzi, tāpēc nevajag nodarboties ar ķirurģiju bez ķirurga.

Lasmane-Brože: Bet tie bija ļoti laimīgi gadi, kad es biju aizmirsusi ekseli.

Sirmais: Bet pēc tam bija grūti. Kā alkoholiķiem: atmet dzert un visu mūžu sapņo par dzeršanu.

Lasmane-Brože: Nē, zini, par ekseli es točna nesapņoju, tas nekad nav noticis.

Sirmais: Nē, nu tas, ka tu it kā atbrīvojies. Bet nevar jau atbrīvoties, jo tu pastāvi tur, kur pastāvi. Mēs esam darba cilvēki. Daudzas lietas jādara, kuras negribas darīt.

Lasmane-Brože: Darba cilvēki, kaislību cilvēki, sajūtu cilvēki – un tu nevari kaut kādas savas intereses realizēt.

Sirmais: Viņas taču nav apvienojamas.

Lasmane-Brože: Nav, nav variantu.

Sirmais: Un, galu galā, mēs neesam ģēniji. Ja mēs būtu ģēniji, tas būtu iespējams, bet...

Lasmane-Brože: Kā ir, tā jādzīvo.

Sirmais: Cik naudiņas ir, tik aliņu sanāk. Labi, ejam.

1 Neglīts, bet garšīgs (angļu val.).

Raksts no Septembris 2023 žurnāla

Līdzīga lasāmviela