Nav laiks mirt
Getty Images
Medicīna

Tēns Bausema, Vauters Graumanss, Viljams Stouns

Nav laiks mirt

Padziļināta inficēšanās risku analīze Džeimsa Bonda profesionālajā darbībā

Atslēgas vārdi

Ceļojumu medicīna

Infekcijas slimības

Dzimumveselība

Cīņa pret terorismu

Spiegošana


Kopsavilkums

Cilvēki, kas daudz ceļo pa pasauli, lai vai tie būtu tūristi vai slepenie aģenti, tiek pakļauti plaša spektra infekcijas aģentu iedarbībai. Mēs izvirzījām hipotēzi, ka aģenti, kuri nodarbojas ar spiegošanu un terorisma apkarošanu, sev par nelaimi, ceļojumu medicīnai neatvēl pienācīgu vietu savā prioritāšu hierarhijā. Lai savu hipotēzi pārbaudītu, mēs izpētījām, kādā mērā oficiālo iestāžu ieteikumi ceļotājiem, kas dodas uz ārvalstīm, tikuši ievēroti tajos 86 starptautiskajos braucienos, kuros devās Džeimss Bonds pilnmetrāžas spēlfilmās laika posmā no 1962. līdz 2021. gadam. Detalizēta iedziļināšanās šajās misijās katram autoram prasīja ~3113 minūtes vakara stundās, ko viņi gluži labi būtu varējuši veltīt akūtāku sabiedrības problēmu risināšanai. Mēs konstatējām vidusmēra līmeni pārsniedzošu seksuālo aktivitāti, bieži vien bez pietiekamas laika veltīšanas informācijas apmaiņai par savu seksuālo pagātni un ar ievērojami paaugstinātu mirstību Bonda seksuālo partneru vidū (koeficients 27,1; 95% ticamības intervāls 16,4–40,3). Ņemot vērā, cik ļoti nelaikā pasaules glābšanas misijas vidū būtu piedzīvot caurejas lēkmi, pārsteidz fakts, ka Bonds tikai divas reizes novērots mazgājam rokas, lai arī daudzkārt tiek pakļauts kontaktam ar iespējamiem patogēniem pārtikas produktos. Saskaņā ar mūsu hipotēzi aģenta pārgalvība, kuras rezultātā reizēm apzināti tiek provocētas dzīvību apdraudošas situācijas, varētu pat būt toksoplazmozes sekas. Bonda attieksme pret insektu pārnēsātajām slimībām un novārtā pamestajām tropiskajām slimībām ir nekonsekventa: reizēm aģents pedantiski ievēro ceļotājiem dotās rekomendācijas, taču biežāk sliecas tās pilnīgi ignorēt. Ņemot vērā ierobežotos laika resursus, kas Bondam tiek atvēlēti, lai sagatavotos misijām, mēs uzstājīgi aicinām viņa darbavietu MI6 ar pienācīgu nopietnību uztvert atbildību par saviem darbiniekiem. Mēs dzīvojam tikai vienreiz.

Infekcijas slimību pētnieka dzīve neapšaubāmi ir aizraujoša. Ikdienas saskarsme ar dzīvībai bīstamiem mikroorganismiem, sāncenšiem akadēmiskajās aprindās un naidīgām recenzentu komisijām, kā arī bieži starptautiskie braucieni nodrošina aizraujošu profesionālo dzīvi. Starptautiskā izlūkošana varētu būt vienīgā profesija, kas šajā aspektā apsteidz mūsu zinātniskās darbības jomu. Zinātnieki lielākoties ir labi informēti par riskiem, ar ko var saskarties braucienos; diemžēl to pašu nevar sacīt par atsevišķiem slepenajiem aģentiem. Džeimss Bonds ir lielisks piemērs šādai pārgalvīgai nevērībai pret savu arodveselību, tomēr var kalpot par noderīgu gadījumu, lai pievērstu uzmanību šim svarīgajam jautājumam – infekcijas slimību riskiem darbā un braucienos. Ar šādu domu (un bez jebkāda finansējuma no EON Productions puses, neraugoties uz virkni e-pasta vēstuļu) esam ķērušies pie plaša pētījuma par dažādiem inficēšanās riskiem, kuriem ticis pakļauts Bonds. Šīs retrospektīvās analīzes nolūkiem tika aplūkotas visas 25 no 1962. gada līdz 2021. gadam EON producētajās filmās iemūžinātās misijas (katram autoram tas prasīja ~3113 minūtes vakara stundās, kas netika pavadītas, risinot akūtākas sabiedrības problēmas vai nododoties akadēmiskajās aprindās pieņemamākām atpūtas formām). Pašreizējās drošības rekomendācijas braucieniem uz dažādiem galamērķiem tika iegūtas ASV Slimību kontroles un profilakses centra (CDC) tīmekļa vietnē un interpretētas attiecīgās slimības izplatības vēsturiskajā kontekstā. Autori iedziļinājās kopskaitā 86 starptautiskos braucienos uz 47 ģeogrāfiski identificējamām valstīm; viens ceļojums atklātā kosmosā [1] nav iekļauts analīzē, jo rekomendācijas braucieniem uz šo reģionu pētījuma laikā nebija pieejamas.


1. Ar mīlestību: seksuālā veselība

Viens no uzkrītošākajiem faktoriem, kas paaugstina Bonda risku komandējumos saskarties ar dažādu infekcijas slimību izraisītājiem, ir viņa biežie seksuālie kontakti. Mēs atradām liecības kopumā par 59 seksuālām epizodēm (vidējais rādītājs – 2,4 vienā filmā) un nenovērojām nekādu sakarību starp katras filmas popularitāti (interneta filmu datubāzes IMDB reitingi svārstās no 6,1 līdz 8,0) un seksuālo epizožu skaitu tajā (diapazons no 1 līdz 4, korelācija = –0,13, p = 0,54); tādējādi nav pamata auditorijas spiedienu uzskatīt par faktoru, kas iedrošina uz nepārdomātu avantūrismu intīmajā dzīvē. Tikai trīs gadījumos (ar 5,1% no visām seksa partnerēm) konstatētas liecības par noturīgākām attiecībām, ko apstiprina vai nu laulība [2], vai attiecības, kas turpinās divās filmās pēc kārtas [3–6]. Visbiežāk attiecības bijušas tik īsas, ka laika trūkums padarījis neiespējamu veselīgu informācijas apmaiņu par abu partneru seksuālo pagātni: vienā gadījumā fonā redzamais pulkstenis mums ļāvis aplēst, ka starp pirmās tikšanās brīdi un dzimumaktu pagājušas 20 minūtes [7]; varam pieņemt, ka attiecīgais intervāls bija vēl īsāks situācijā, kad Bonds ar izpletni nejauši piezemējās uz izpriecu jahtas klāja [8]. Būtiski, ka vismaz viena seksuālā sakara gadījumā mēs uzgājām neapstrīdamus pierādījumus, ka aizsardzības līdzekļi nav izmantoti (vai nav pareizi izmantoti) [6], atspēkojot nesenu zinātnes aprindās izskanējušu apgalvojumu, ka sēklinieku trauma [9] likvidējusi nepieciešamību izmantot kontracepcijas līdzekļus [10]. Bonds nepārprotami pieder pie tiem 20–34% starptautisko ceļotāju, kuri piekopj gadījuma seksu un no kuriem aptuveni puse neizmanto prezervatīvus [11]. Taisnības labad tomēr jāatzīmē, ka uz Bondu attiecināmi gandrīz visi zināmie riska faktori, kas tiek saistīti ar biežāku seksu bez izsargāšanās ārzemju braucienos (vīrietis, neprecējies, gados pajauns, ceļo bez partneres, lieto alkoholu un tabaku utt.). Izplatīto uzskatu, ka gadījuma seksuālie sakari saistīti ar zināmu risku, pēc visa spriežot, apstiprina augstais mirstības koeficients (27,1; 95% TI 16,4–40,3) Bonda seksa partnerēm, kaut arī seksuāli transmisīvās infekcijas nav spēlējušas acīmredzamu lomu šo sieviešu nāvē.



Lai turpinātu lasīt šo rakstu, lūdzu, pieslēdzies vai reģistrējies

Raksts no Janvāris 2022 žurnāla

Līdzīga lasāmviela