Karš 101
Gijoms Kurtuā “Dāvids un Goliāts", 1650–1660. Public Domain via Wikimedia Commons
Karš

Karš 101

Ievads rokasgrāmatā ASV jūras kājniekiem “Warfighting” (“Kara cīņa”) un tās praktiskais pielietojums Ukrainā. 2. daļa: galvenā darbība, kaujas mērķis un taktiskā vadība.

“Romas armijas lielums ir pārsteidzošs,” Giskons sacīja Hannibalam.

“Ir kas vēl pārsteidzošāks,” smaidot atbildēja Hannibals. “Visā šai milzumā nav neviena, kuru sauktu par Giskonu.”1


“Galvenais ir paturēt galveno kā galveno,” teicis produktivitātes guru Stīvens Kovijs. Šis padoms lieti der gan biznesā, gan karā.


Ukraiņu skolotāji, kļuvuši par paramilitāro vienību kaujiniekiem, taktiku apgūst zem ienaidnieka uguns. Ukraiņu armijnieki izdalījuši ieročus un Molotova kokteiļu gatavošanas instrukcijas, tie formē vienības no brīvprātīgajiem, kuri kara lietās lielāko tiesu ir iesācēji. Nelielo vienību komandieri, kuru vārdus mēs, iespējams, nekad neuzzināsim, noteiks šī kara iznākumu. Kas viņiem jāzina? Kādi vides faktori viņiem būtu jāņem vērā? Kā viņiem rīkoties kaujā? Kā viņiem pretosies un uzbruks Krievijas karavīri?


Trijnieka likums

Jūs esat 22 gadus vecs ukrainis, kam tikko izsniegts kalašņikovs, četras magazīnas ar 30 patronām katrā, ķivere un bruņuveste. Vēl pagājušonedēļ jūs studējāt arhitektūru Kijivas Nacionālajā universitātē. Šodien jūs jau stāvat ierindas priekšgalā. Virsnieks dod komandu saskaitīties un tad uzliek roku jums uz pleca:

– Būsiet grupas komandieris.

Tad viņš norāda uz nākamajiem trīs jūsu ierindā:

– Šī ir jūsu grupa.

Aiz jums ierindā ir trīs cilvēki. Nevienu no viņiem jūs agrāk neesat redzējis. Tagad viņi gaida jūsu pavēles.

Pretēji izplatītam uzskatam, ģenerāļi nav svarīgākie lēmēji kaujas laukā. Svarīgākie ir grupu komandieri. Grupa ir mazākā kaujas vienība, parasti trīs ierindnieku un komandiera sastāvā. Tās uzdevums:

1) atklāt uguni uz ienaidnieka spēkiem,

2) sargāt citam cita dzīvību.

Mūsdienu karaspēku parasti organizē saskaņā ar “trijnieka likumu”. Trīs grupas nodaļā, trīs nodaļas vadā, trīs vadi rotā. Kāpēc trīs? Tāpēc, ka kaujas stresa apstākļos nevar paturēt prātā vairāk kā trīs lietas.

Ukrainā “trijnieka likums” būs vispraktiskākais organizācijas princips. Pirmkārt, tas nodrošina skaidras pilnvaru, atbildības un vadības līnijas. Sauszemes kaujā tas ir ļoti svarīgi. Kad nonākat labi tēmētā ienaidnieka ugunī, iestājas haoss. Lai saglabātu vienotu vadību, jūsu atbildības lokā nedrīkst būt vairāk kā trīs padotie, lai tie būtu jūsu grupas kareivji vai jums pakļauto vienību komandieri.

Tāpat saskaņā ar “trijnieka likumu” jums jābūt trim kaujas uzdevumiem – galvenajam uzdevumam un diviem palīguzdevumiem. Ja jūsu vadībā ir trīs cilvēki, tad jums ir kāds, kas veic galveno uzdevumu, un kāds, kas veic katru palīguzdevumu. Uz papīra “trijnieka likums” var šķist primitīvs, taču sauszemes kaujas radītais stress laupīs jums smalkās motorikas koordināciju, perifēro redzi un spēju paturēt prātā vairāk par trijiem faktoriem. Pieturēšanās pie “trīs uzdevumiem” mazina savstarpējo spriedzi, visu vienkāršo un pēc iespējas atbrīvo no visa liekā – un tā ļauj paveikt maksimālo, kas jūsu spēkos.

Ir ļoti svarīgi, lai galvenais uzdevums un palīguzdevumi būtu skaidri izklāstīti. Ikvienam, ar lielākajām kaujas vienībām sākot, ar kājnieku grupu beidzot, jāzina, ko viņi šeit dara. Ja uzdevums ir izskaidrots un saprasts, tad komandieri kaujas laikā var improvizēt, nevis gaidīt norādījumus. Palielinot lēmumu apjomu, ko mazo vienību komandieri var pieņemt patstāvīgi, mazinās spriedze un viņiem tiek dota iespēja pielāgoties. Līdz ar to jūsu puse spēj pieņemt lēmumus ātrāk nekā pretinieks. Tas ir ļoti svarīgi.


Galvenā un atbalstošā darbība

Atpakaļ uz Kijivu. Ir pagājušas deviņas sekundes, kopš esat ķēries pie saviem jaunajiem grupas komandiera pienākumiem, kad jūs sastopat savu priekšnieku – nodaļas komandieri. Viņš ir Ukrainas armijas jaunākais seržants, vienīgais no visas nodaļas tērpies uniformā, un viņš ir jūsu vecumā vai varbūt jaunāks. Viņu sauc seržants Kranakovs, taču jūs viņu drīkstat saukt par Aleksu.

– Grupu komandieri, pie manis! – viņš saka.

Tas attiecas uz jums, kā noprotat, iznākdams ierindas priekšā.



Lai turpinātu lasīt šo rakstu, lūdzu, pieslēdzies vai reģistrējies

Raksts no Aprīlis 2022 žurnāla

Līdzīga lasāmviela