Augstākā dzīve
Ņujorkieši vienojas "Meditācijas mirklī" Andija Padikomba vadībā. Foto: Getty Images
Sabiedrība

Lizija Vidikomba

Augstākā dzīve

Apzinātības guru tehnoloģiju pasaulei

Šī gada aprīlī trīs tūkstoši cilvēku savācās Ņujorkā, lai piedalītos THRIVE – kārtējā TED stila ideju konferencē, kas biznesa pasaulei piedāvā prāta un gara atjaunošanos. (Thrive – zelt, plaukt, augt, kuplot – angļu val.) To organizēja televīzijas šova “Rīta Džo” vadītāja Mika Brezinska un jauno mediju haizivs Āriana Hafingtone, un, kā pēdējā apgalvoja, pasākuma iecere bijusi labot problēmu, ko viņa saskatījusi pati sevī un citos nomocītos censoņos. Kā teikts pasākuma mājaslapā, “nerimstošā tiekšanās pēc tradicionālajām panākumu mērauklām – naudas un varas” – bija izraisījusi “izdegšanas epidēmiju”: ar stresu saistītas slimības, problēmas attiecībās. Bija laiks papildus drudžainajam skrējienam pēc tradicionālajām mērauklām ieviest “”Trešo Mērauklu” – labklājības, gudrības, brīnīšanās un dāsnuma kombināciju.”

THRIVE runātāju vidū bija pirmās divas mērauklas lieliski pārzinošas sievietes: Keitija Kurika, Torija Bērča. Taču pamattoni noteica runa, ko sniedza “Trešās Mērauklas” eksperts Andijs Padikombs, četrdesmit divus gadus vecs britu meditācijas skolotājs. Iepriekš mācījies par Tibetas budistu mūku, Padikombs bija radījis iPhone aplikāciju Headspace (aptuvens tulkojums – galvas telpa, telpa galvā), kas māca meditācijas un apzinātības tehnikas. Kopš tās palaišanas 2012. gadā aplikāciju ir lejuplādējuši trīs miljoni lietotāju. Starp šiem sekotājiem ir Ričards Bransons, kurš Virgin Airlines lidojumos ieviesa kompānijas me-ditācijas nodarbības, un Sietlas Seahawks amerikāņu futbola komanda. Žurnāls Times raksta, ka Padikombs “ar meditāciju dara to pašu, ko, piemēram, Džeimijs Olivers dara ar ēdienu”.

THRIVE (pasākuma nosaukums ir tāds pats kā Hafingtones sarakstītajam dižpārdoklim) galvenā skatuve ar nomierinošu apgaismojumu, zīda spilveniem nokrautiem dīvāniem un plaukstošiem ķiršu zariem atgādināja dzīvojamo istabu. Pauzēs starp runātājiem Brezinska un Hafingtone zobgalīgi tērgāja ar auditoriju par ieradumiem, kas liedz A tipa sievietei plaukt. “Sevis tiesāšana,” norādīja Brezinska. Auditorija piekrītoši nopūtās. (Psiholoģijā par A tipa personībām dēvē cilvēkus ar pazeminātu noturību pret stresu un ikdienas trauksmi.) Visbeidzot Hafingtone, kļūdaini izrunājot viņa vārdu, pieteica Padikombu: “Adijs Padikombs ir ieradies, lai demistificētu meditāciju un palīdzētu mums sasniegt dziļāku dzīves izpratni.”

““Mūks” nebūs pirmā doma, kas jums ienāks prātā, kad viņš uznāks uz skatuves!” piemetināja Brezinska, izsaucot auditorijā ķiķināšanu.

Klaviermūzikas šalts pavadīts un turot rokās žonglējamo bumbiņu komplektu, parādījās Padikombs. Viņam ir plika galva, zilas acis un pamatīgs iedegums, un viņš tiklab līdzinās personīgajam fitnesa trenerim kā personīgajam guru. (Headspace sevi reklamē kā “vingrotavas abonementu prātam”.) Viņa valodā jūtams akcents, ko varētu sastapt kādā dienvidaustrumu Londonas krogā. Padikombs sāka uzstāšanos ar neformālu aptauju. “Cik no jums meditē?” viņš vaicāja. Pacēlās daudzas rokas.

“Oho!” viņš teica. “Ļoti apgaismota publika!”

Padikomba pārsteigums varētu būt bijis pārspīlēts. Jau vairākus gadus savstarpēji pārklājošajās biznesa un pašpalīdzības pasaulēs apzinātību veicinoša meditācija ir populārs temats. (Februārī kāds vadošo darbinieku treneris Harvard Business Review izteicās, ka apzinātība “biznesa pasaulē nav tālu no kļūšanas par kultu”.) Pasaules Ekonomikas forums Davosā ik dienu tiek atklāts ar meditācijas nodarbībām, Fortune 500 kompānijas (žurnāla Fortune ik gadu sastādītais saraksts ar 500 veiksmīgākajām ASV korporācijām), kā General Mills, General Motors un Target, piedāvā saviem darbiniekiem kontemplācijas programmas, apliecinot Hafingtones atziņu, ka apgaismībai nav jābūt pretrunā ar tiekšanos pēc ienākumiem. Goldman Sachs un Dana–Fārbera Vēža institūts saviem darbiniekiem ir iegādājušies kopīgus Headspace abonementus.

Tāpat kā daudzus mūsdienīgus trendus, Silīcija ieleja to izmēģināja pirmā. Meditācija bija viens no paradumiem, ko no Sanfrancisko kontrkultūras sevī uzsūca tās hakeru kultūra. Gadiem ilgi tās augstākais priesteris bija dzen entuziasts Stīvs Džobss. Šobrīd tas ir Google inženieris Čade-Mens Taņs, kurš 2007. gadā palīdzēja radīt “Meklē Sevī Pašā” – “apzinātībā balstītas emocionālās inteliģences” kursu, kuru kopš tā brīža izgājuši tūkstošiem kompānijas darbinieku. Deividam Gelezam, grāmatas “Modrais darbs” (Mindful Work) autoram, Taņs pastāstīja, ka Google programma iezīmē “ceturto dharmas riteņa pagriezienu”. Austrumu spirituālisms pamatīgi caurauž mūsdienu tehnoutopismu. Viens no telekompānijas HBO seriāla “Silīcija ieleja” tēliem ir ģenerālsekretārs, kurš konsultējas ar guru un saka tādas lietas kā “es negribu dzīvot pasaulē, kurā kāds cits padara pasauli par labāku vietu labāk nekā mēs”.

Kaut kādā ziņā Silīcija ielejas ieinteresētība meditācijā ir vienkārši cenšanās pielāgoties. “Mēs atrodamies digitālo tehnoloģiju stimulācijas epicentrā,” man teica Mamūns Hamīds, Social Capital riska investors. “Pirms pieciem gadiem bija tikai e-pasts. Tagad, ja tu neesi tviterī, ja neproti lietot sociālos tīklus, tu esi dīvainis. Un nu tam vēl klāt nāk Apple rokaspulkstenis, kas ik piecas minūtes ziņos jums par pienākušām ziņām un e-pastu. Tas jūs padarīs trakus.” Slack ģenerālsekretārs Stjuarts Baterfīlds norādīja, ka šāds liktenis sagaida mūs visus. “Man ir sajūta, ka ierīces ir mūs novedušas uz tādu pārmaiņu sliekšņa, kas mūs izmainīs sugas līmenī,” viņš man stāstīja.

Tas viss ir novedis pie savāda, bet, iespējams, neizbēgama oksimorona – digitālās terapijas. Aifonu ekrānos ir parādījušās jauna veida aplikācijas, kas sola mūs atbrīvot no to radinieču izraisītajām mentālajām likstām – stresa, apjukuma. No riska kapitāla finansēta kompānija Big Health attīsta kognitīvi biheiviorālās terapijas aplikāciju komplektu. (Tā pirmais produkts Sleepio ārstē bezmiegu.) Un sīkstais Hamīds “satura un izsmalcinātības” ziņā uzskata Headspace par vislabāko apzinātības un meditācijas aplikāciju. Ir arī daudzas citas, kā buddhify, kas ar ikdienas “garastāvokļa pārbaužu” palīdzību ievāc datus par lietotāju; Calm, kas piedāvā meditācijas vingrinājumus kombinācijā ar mierinošiem dabas skatiem; un Insight Timer, kas atskaņo tibetiešu zvanu skaņas. Arī Hafingtonei ir aplikācija – “Dvēseles GPS”.

Savu THRIVE uzstāšanos Padikombs iesāka, nosaucot veselības uzlabojumus, kurus meklē daži meditētāji, – labāku miegu, zemāku asinsspiedienu –, lai pēc tam ķertos pie galvenās tēmas: uzmanības. Viņš citēja 2010. gada Hārvarda pētījumu par prāta izklaidību: “Četrdesmit septiņus procentus dzīves mēs pavadām nekonkrētu domu miglā. Apjukumā!” Ja mēs daudz meditējam, “ir gandrīz tā, it kā būtu nedaudz vairāk vietas, mazliet vairāk telpas prātā”. Viņš turpināja ar žonglēšanas paraugdemonstrējumiem, lai ilustrētu meditatīva prāta priekšrocības. Pasākuma vadītājas pievienojās viņam jautājumu un atbilžu daļā, kurā tika apspriests viņa dzīves stāsts, Brezinskas atkarība no aifona, kā arī nolasīti iedvesmojoši citāti, kurus bija sagatavojusi Hafingtone. (Rūmī: “Dzīvo tā, it kā viss būtu iekārtots tavā labā.”)



Lai turpinātu lasīt šo rakstu, lūdzu, pieslēdzies vai reģistrējies

Raksts no Oktobris 2015 žurnāla

Līdzīga lasāmviela