Teksti

Francs Kafka

Pastaigāties, izstiepties, berzt, sist un kasīt

No Franca Kafkas t.s. ceļojuma dienasgrāmatām
Francs Kafka ar māsu Otlu pie Opeltu nama Prāgā. Foto: Vidapress


No 1912. gada 8. līdz 27. jūlijam Francs Kafka trīs nedēļas pavadīja dabas dziedniecības sanatorijā Jungborn pie Harca kalniem. Iestādījumu 1896. gadā bija dibinājis grāmatu tirgotājs Ādolfs Justs, kurš bija izdevis bestselleru ar programmatisku nosaukumu “Atgriezieties pie dabas”. Viņš uzskatīja, ka dziedināšana tiešā veidā atkarīga no tā, cik daudz laika ķermenis pavada saulē un svaigā gaisā. Tādēļ kūrviesi pa sanatorijas teritoriju pārvietojās kaili, lai gan kungu un dāmu gaisa pelžu parkus atdalīja līdz pat trīs metrus augstas koka sienas.

Kafka Jungbornas sanatorijā ieradās, lai norūdītu savu novājināto ķermeni. Šeit viņš to centās panākt, ēdot veģetārus ēdienus, piekopjot tā saukto “flečerēšanu” – rūpīgu, minūtēm ilgu katra kumosa košļāšanu – un regulāru vingrošanu.

“Šeit gan ir skaisti, taču es esmu visai nevarīgs un bēdīgs,” 10. jūlijā Kafka raksta savam draugam Maksam Brodam. “Namiņš gan man sagādā daudz prieka. Ja nepazīst baso kāju plakšķus, kad cilvēks skrien pa zāli, tad, guļot gultā, liekas, ka garām nesas vērsis.”


8. jūlijs

Manu ēku sauc Rute. Praktiski iekārtota. 4 lodziņi, 4 logi, 1 durvis. It kluss. Tikai tālumā spēlē futbolu, stipri dzied putni, manu durvju priekšā klusām guļ daži plikie. Visi bez peldbiksēm, tikai es ne. Skaista brīvība. Parkā, lasītavā utt. var dabūt redzēt glītas, treknas kājiņas.

9. jūlijs

Labi gulēju uz 3 debespusēm atvērtajā mājiņā. Varu atspiesties pret savām durvīm kā namsaimnieks. Visdažādākajās nakts stundās modos un visu laiku dzirdēju žurkas vai putnus, kas buldurējās vai lidinājās zālē ap māju. Vīrietis ar raibumiem kā leopardam. Vakarvakarā lekcija par drēbēm. Ķīnietēm kropļo pēdas, lai viņas tiktu pie lielām pakaļām.


9. jūlijs

Ārsts, kādreizējais virsnieks, klīrīgi, ārprātīgi, raudulīgi, nekautrīgi smiekli. Brašs solis. Mazdaznana piekritējs. Nopietnībai radīta seja. Gludi skūts, lūpas – sakniebšanai. Iznāk no sava apskašu kabineta, tu viņam garām ej iekšā: “Lūdzu, ienāciet!” viņš smejas tev no muguras. Aizliedza man ēst augļus, piebilzdams, ka man nevajagot viņam klausīt. Es esmu izglītots cilvēks, lai noklausoties viņa lekcijas, kas ir arī publicētas, lai izpētot šo lietu, izstrādājot savu ieskatu un tad attiecīgi rīkojoties. (No viņa vakarējās lekcijas: “Pat pavisam kroplīgus kāju pirkstus ar laiku var iztaisnot, ja tādus pirkstus stiepj un reizē dziļi elpo.” Pēc kāda noteikta vingrinājuma aug dzimumorgāni. No viņa norādījumiem: “Gaisa peldes naktī ir ļoti ieteicamas (es, kad man tas der, vienkārši izslīdu no gultas un izeju pļavā pie savas mājiņas), tikai nedrīkst par daudz ļauties mēnessgaismai, tas ir kaitīgi.”) Mūsu tagadējās drēbes vispār nedrīkst mazgāt!! Šodien agri: mazgāšanās, Millera vingrojumi, kopīga vingrošana (mani sauc par “vīrieti peldbiksēs”), daži korāļi, bumbas spēle lielā aplī. 2 skaisti zviedru zēni ar garām kājām, kas ir tik glīti veidotas un tvirtas, ka tikai ar mēli varētu tās pareizi novērtēt. Goslaras armijas kapelas koncerts. Pēcpusdienā ārdīju sienu. Vakarā vēders tā sabojājies, ka saīdzis negribu ne soli paspert. Vecs zviedrs ar vairākām mazām meitenēm spēlē ķerenes un ar spēli tik ļoti aizrāvies, ka skrienot sauc: “Paga, es jums šitos Dardaneļus aiztaisīšu!” Viņš domā eju starp diviem krūmu puduriem. Garām ejot vecai, neglītai bērnumeitai: nu taču kaut kas, pie kā varētu pieklauvēt (mugura melnajā balti punktainajā kleitā). Nemitīgā nepamatotā vajadzība kādam uzticēties. Tādēļ katru cilvēku uzlūkot, vai ar viņu tas ir iespējams un vai radīsies tāda izdevība.


10. jūlijs

Sastiepta kāja, sāpes, krāvu zaļbarību. Pēcpusdienā pastaiga uz Ilzenburgu kopā ar pavisam jauniņu ģimnāzijas profesoru Lucu no Nauheimas; nākamgad varbūt dosies uz Vikersdorfu. Kopaudzināšana, dabas dziedniecība, Kohens, Freids. Stāsts par viņa vadīto zēnu un meiteņu izbraukumu. Negaiss, visi izmirkuši, tuvākajā naktsmītnē vienā istabā vajadzējis pilnībā izģērbties. – Naktī drudzis uztūkušās kājas dēļ. Dzirdami garāmskrienošie truši. Kad naktī pieceļos, pļavā pie manām durvīm sēž 3 tādi truši. Sapņoju, ka dzirdu deklamējam Gēti, bezgala brīvi un nepiespiesti.



Lai turpinātu lasīt šo rakstu, lūdzu, pieslēdzies vai reģistrējies

Raksts no Janvāris 2020 žurnāla

Līdzīga lasāmviela