Cīņa ar grizlilāci
Jeloustona, Vaiominga, 2016. Foto: Vidapress
Teritorija

Raians Hokensmits

Cīņa ar grizlilāci

Labs draugs nekad nepieļaus, ka viņa biedrs iekāpj lāča kakās. Tāpēc pērnā gada oktobrī, uzdūries šādai svaigi noliktai čupai dziļi Vaiomingas mežu brikšņos netālu no Jeloustonas, Breidijs Laurijs atskatījās un brīdinoši uzsauca Kendelam Kamingsam. Tie varēja kļūt par viņa pēdējiem vārdiem.


Abi Ziemeļrietumu koledžas cīkstoņi tolaik pazina viens otru tikai pusotru mēnesi, taču bija paguvuši cieši sadraudzēties. Tāda ir cīņas sporta īpatnība: nieka sešu nedēļu laikā treniņu partneri tiešām var kļūt par tuviem draugiem uz visu mūžu. Jūs triecat viens otru uz priekšu savos dienišķajos astoņu kilometru skrējienos, nošķiežat viens otru ar sviedriem un asinīm, sasienat viens otru kliņģerī… Šāda stundām ilga vardarbība, kam vienmēr seko piedošana, var gandrīz acumirklī savienot divus cilvēkus ar nesaraujamām saitēm. Un tā bija noticis ar Breidiju un Kendelu.

Tā nu viņi sāka pavadīt kopā laiku arī pēc treniņiem. Abiem patika daba, un oktobra sākumā, kad sākās koledžu reslinga sezona, Breidijs Kendelam pastāstīja, cik labi viņš nopelna ar ragu lasīšanu. Ragu lasīšana nozīmē rūpīgi pārstaigāt blīviem brikšņiem noaugušās Jeloustonas nacionālā parka apkaimes kalnu takas, meklējot ragus, ko reizi gadā nomet vapiti, aļņi, melnastes brieži un citu briežu dzimtas sugu tēviņi. Liels ragu pāris mēdz maksāt ap 200 dolāriem. Veiksmīgā ragu lasīšanas dienā koledžas students var papildināt savu budžetu ar kādiem 500 dolāriem, un šī diena, 15. oktobris, bija sākusies daudzsološi.

Viņi bija devušies ceļā kopā ar diviem citiem Ziemeļrietumu koledžas cīkstoņiem, Gasu Harisonu un Orinu Džeksonu, un visu 45 minūtes garo braucienu pārējie ķircināja Gasu par spilgti sarkano sporta kreklu, ko viņš bija uzvilcis kamuflāžas vai tumša apģērba vietā. Puiši Gasam ik pa brīdim atgādināja, ka viņš pievilinās visus apkārtnes plēsējus kā staigājoša neona izkārtne: Pārtika.

Lielāko dienas daļu četrinieks turējās kopā. Sešās stundās viņi todien nogāja gandrīz 24 kilometrus pa Lūšu-Hulihana taku, kas atrodas Jeloustonas pievārtē. Viņi šķērsoja robainu klinšu klajumus, pēc tam vietas, kur visi krūmi un koki likās nolēmuši mesties uz vienu roku un dzīvot kā tuvi kaimiņi. Biezokņi un klajumi, biezokņi un klajumi, un tā kilometriem tālu.

Kad jau tuvojās saulriets, viņi sadalījās pāros un tālumā noskatīja kādu klinti, kur norunāja satikties aptuveni pēc stundas. Breidijs un Kendels pakāpās augstāk kalnā, bet Gass un Orins turējās piekājē. Četros pēcpusdienā abus pārus šķīra aptuveni 800 metru; tas bija pietiekami tālu, lai Breidijs un Kendels tikai ar pūlēm saklausītu, kā Gass un Orins pļāpā un joko gabalu zemāk.

Augstāk kalnā Breidijs un Kendels bija iebriduši dziļi brikšņos – tik biezos, ka bija gandrīz neiespējami ieraudzīt zemi. Kendels bija gandrīz 15 metrus no Breidija, kad izdzirdēja draugu iesaucamies:

– Ei, uzmanies, te ir liela čupa lāča sūdu!

Šajā brīdī viņi izdzirdēja skaļu brakšķēšanu. Breidijs pabeidza teikumu, bet tad paguva tikai nobrēkties:

– Lācis! – un tad viņam krūtīs ietriecās vairāk nekā 200 kilogramus smags grizlilācis.

Piepeši bija sākusies smagākā cīņa abu sportistu mūžā.


Vecs teiciens vēsta: ja nu tev jābūt lācim, tad esi grizlilācis. Tā izcelsme ir visai miglaina un meklējama vismaz 100 gadus tālā pagātnē, lai arī daudzi vēl joprojām šo frāzi piedēvē Mahātmam Gandijam, kas liekas visai neticami. Teiciena patiesā jēga liecina par cilvēka apbrīnu par ārkārtīgo negantumu, kas piemīt grizlilācim – iespējams, bīstamākajam radījumam zemes virsū. Grūti spriest, kā grizlilācim klātos cīņā ar tīģeri vai nīlzirgu, taču dabas eksperti saka, ka šajā svara kategorijā lācis varētu būt izsēts ar pirmo numuru.

Grizlilāči ir izplatīti tā sauktajā Lielās Jeloustonas ekosistēmā, kas ietver pamatīgus gabalus no Vaiomingas, Montānas un Aidaho teritorijām. Grizlilācis ir ar federālo likumu aizsargāta pasuga, un tā nogalināšana – pat pašaizsardzības nolūkos – automātiski nonāk likumsargu uzmanības lokā. Ja izmeklētāji apšauba, vai ir pietiekams pamats runāt par pašaizsardzību, par grizlilāča nošaušanu var piespriest gadu cietumā un 50 000 dolāru naudas sodu.



Lai turpinātu lasīt šo rakstu, lūdzu, pieslēdzies vai reģistrējies

Raksts no Jūnijs 2023 žurnāla

Līdzīga lasāmviela