Pedofils nav vientulis

Rudīte Šteinere

Pedofils nav vientulis

Kā zināms, visi cilvēki iedalās trīs grupās: vieni piekopj kādu seksuālu novirzi, citi pastiprināti interesējas par tiem, kas piekopj kādu seksuālu novirzi, un trešie, kas pastiprināti interesējas par tiem, kuri pastiprināti interesējas par pirmajiem. Zinot sabiedrības interesi par visu nenormālo, mēs esam sagatavojuši savu sarakstu — 20 interesantākās seksuālās novirzes.

Akustikofilija — 

uzbudinājums no skaņas

grieķu val. akūein — dzirdēt

Akustikofilus uzbudina skaņas, kas katram var būt izteikti individuālas. Visbiežāk tā mēdz būt mūzika, dziedāšana, kādas konkrētas personas balss, dzejoļu lasīšana, rupjību izkliegšana, seksuāla rakstura pavēles, frāzes svešvalodās (it īpaši franču), kliegšana, elsošana, skaņas, kas rodas dzimumakta laikā. Sievietes uzbudina zema un jutekliska vīriešu balss, vīriešus uzbudina sieviešu orgasma dzirdamās izpausmes. Mūziķi ir pamanījuši, ka vidējā “do” prasmīgs lietojums klavieru skaņdarbos var novest līdz uzbudinājumam, bet ierakstu kompāniju speciālisti erotiskās mūzikas krājumos iekļauj tādus pazīstamus skaņdarbus kā Ravēla Bolero, Vāgnera Tristanu un Izoldi, Bēthovena Kreicera sonāti, Stravinska Svētpavasari, Berlioza Fantastisko simfoniju (melolagnija — mūzikas izmantošana seksuāliem mērķiem). Ir novērots, ka cilvēku absolūto vairākumu spēj uzbudināt tik vienkārša skaņa kā lietus aiz loga.

Taču ir arī novirzes — nekrofili labprātāk klausās sēru maršus, bet jaunieši — skaļu un bezgaumīgu rokmūziku.

Brīdinājums: ilgstoša skaļas mūzikas klausīšanās var izraisīt dzirdes traucējumus.

Akrofilija — 

uzbudinājums no augstuma

grieķu val. akros — visaugstākais

RL#5_viss_84

Izplatītākie šīs seksuālās prakses paņēmieni ir izpletņlēkšana, lēkšana ar gumiju, retāk sastopami tā saucamie “staigātāji pa jumtiem” vai lidotāji amatieri. Augstuma sajūta paaugstina adrenalīna saturu asinīs, kas viegli transformējams seksuālā uzbudinājumā. Bieži ir gadījumi, kad sadomazohistiska dzimumakta laikā partneris ar aizsietām acīm tiek nogrūsts no paaugstinājuma, iekārts virvēs aiz loga vai tamlīdzīgi. Par īpaši uzbudinošu tiek uzskatīts dzimumakts kalna virsotnē pēc divatā paveiktas uzkāpšanas, biežāk sastopami seksuāla rakstura piedzīvojumi lidmašīnās. Aerobātisko vingrojumu dalībnieki (sevišķi sievietes) nenoliedz, ka nereti izjūt orgasmu kritiena sākumā. Brīdinājums: sekss lielā augstumā bez pienācīga aprīkojuma un iepriekšējas fiziskas sagatavotības var būt bīstams jūsu dzīvībai.

Agorafilija —

uzbudinājums no atrašanās publiskās vietās

grieķu val. agorā — laukums

Agorafilus uzbudina pati atrašanās vietā, kas ir publiska un pieejama nepazīstamiem cilvēkiem. Seksuāli kontakti parkā, pludmalē, kinoteātrī, sabiedriskajā transportā vai cilvēku pūlī valsts svētku laikā ir diezgan izplatīta seksuāla prakse, ko izmanto ne tikai piedzīvojumu meklētāji (skat. kse­no­filija), bet arī stabili pāri, nemaz nerunājot par jauniešiem, kam mājās šim nolūkam nav piemērotu apstākļu. Uzbudinājuma avoti var būt dažādi — daudzu cilvēku klātbūtne, pūļa efekts, slēpta ekshibicionisma apmierināšana, riska izjūta jeb “bailes tikt pieķertam”. Agorafilijas paveids — agreksofilija piemīt cilvēkiem, kurus dzimumakta laikā uzbudina doma, ka viņus var sadzirdēt. Nereti sastopama arī specifiskāka agorafilijas forma, kas saistīta ar uzbudinājumu publiskas uzstāšanās laikā vai atrodoties uz skatuves. Ir cilvēki, ko uzbudina novērošanas kameras klātbūtne veikalā, bankā vai darbavietā. Brīdinājums: dzimumattiecības publiskā vietā Latvijā tiek uzskatītas par huligānismu un var tik sodītas.

Astenolagnija —

uzbudinājums no noguruma

grieķu val. asthenēs — vājš

RL#5_viss_52

Šajā gadījumā uzbudinoša ir ne tikai doma par savu bezspēcību, fiziska pārguruma rezultātā seksuālas sajūtas var izraisīt arī kontroles zaudēšana pār muskuļiem iegurņa rajonā. Astenolagnija seksuālās attiecībās izpaužas tad, ja viens no partneriem (it īpaši, ja tas ir vīrietis) vēlas pakļauties otram, par attaisnojumu minot fizisku nogurumu. Zināmi astenolagnijas elementi atrodami ne tikai pārstrādāšanās gadījumos, bet arī trenažieru izmantošanā. Brīdinājums: liela fiziska slodze izmantojama tikai pieredzējušu instruktoru vadībā, iepriekš konsultējoties ar ārstu.

Arahnofilija —

uzbudinājums no zirnekļiem

grieķu val. arachnē — zirneklis

RL#5_viss_17

Bailes vai riebums pret zirnekļiem var izraisīt sajūtas, kas pastiprina uzbudinājumu. Arahnofili izmanto zirnekļus seksuālām rotaļām, sasienot sevi un ļaujot tiem rāpot pa ķermeni. Brīdinājums: dažas zirnekļu sugas ir indīgas.

Aksilisms — 

uzbudinājums no padusēm

latīņu val. axilla — paduse

RL#5_viss_14

Sievietes paduses izmantošana dzimumakta laikā ir plaši izplatīta un apvieno sevī vairākas seksuālas novirzes. Paduses apmatojuma fetišisms jeb hirkusofilija piemīt daudziem vīriešiem, kas labprāt vēro, osta un skūpsta neskūtas sieviešu paduses, taču arī daudzām sievietēm paduse ir erogēnā zona, kuras laizīšana sagādā lielu baudu (neaizmirsīsim kutināšanu, kas nepārprotami ir viena no agrākajām seksuālajām izjūtām bērnībā). Uzbudinājums, ko rada sviedru smarža un garša ir saistīts ar citu seksuālu praksi — salirofiliju, bet dzimumakta pabeigšana, ievietojot dzimumlocekli sievietes padusē, tiek uzskatīta par vienu no dabiskākajiem droša seksa veidiem. Brīdinājums: lai nesavainotu dzimumlocekli, izmantojiet tikai gludi skūtas vai arī pavisam neskūtas paduses.

Emetofilija —

uzbudinājums no vemšanas

grieķu val. emetos — vemšana

RL#5_viss_77

Dažādu organisma šķidrumu iekļaušana seksuālā praksē ir tik plaši izplatīta, ka to atsevišķa uzskaite šeit būtu pilnīgi lieka. Sperma, asinis, sviedri, urīns un izkārnījumi ir tikuši ēsti, dzerti, ziesti un ostīti visur un visos laikos. Citādi ir ar vemšanu. Pirmkārt, process nav tik dabisks, kā pārē­jiem uzskaitītajiem izdalījumiem. Otrkārt, saturs gandrīz vienmēr ir atšķirīgs. Un treškārt, vemšanai ir tendence izraisīt ķēdes reakciju. Vārdu sakot, interesanti. Paši emetofili savu praksi sauc par “romiešu dušu”, godinot Romas izvirtuļu pārēšanās rotaļas. Neiedziļinoties sīkumos, atzīmēsim, ka mūsdienās šīs izpriecas ir kļuvušas izsmalcinātākas. Piemēram, viens no partneriem pārēdas putukrējumu, bet otrs — karstu šokolādi. Un pēc tam, protams, otrādi. Brīdinājums: sveša ķermeņa šķidruma lietošana uzturā palielina vīrusu infekcijas iespēju.

Hrematistofilija — 

uzbudinājums no maksāšanas

grieķu val. chrēmatistēs — naudas pelnītājs

RL#5_viss_53

Uzbudinājums, ko maksātājs gūst, norēķinoties par seksuālajiem pakalpojumiem prostitūtai, ir nepārprotami saistīts ar psiholoģiska pārākuma sajūtu un iespēju pazemot seksuālās iekāres objektu. To izmanto daudzi vīrieši, taču kā feministiska atbildes reakcija šāda prakse sastopama arī pie sievietēm. Nedaudz citādas izjūtas pārņem harpaksofilus — cilvēkus, kas izjūt uzbudinājums brīdī, kad tiek aplaupīti. Reiz kļūstot par upuri un izjūtot šādu spontānu reakciju, harpaksofils meklē bīstamas situācijas un, jāsaka, nereti arī atrod. Brīdinājums: dažās valstīs likumdošana paredz sodu nevis seksuālo pakalpojumu sniedzējam, bet gan tam, kurš maksā.

Hierofilija — 

uzbudinājums no svētuma

grieķu val. hieros — svēts

RL#5_viss_65

Uzbudinājums, ko ticīgs cilvēks izjūt reliģiskas ekstāzes laikā vai pacilātība, ko izraisa baznīcas atmosfēra, var tikt izmantota arī mērķiem, kas balansē uz robežas ar svētuma zaimošanu. Klasiskākie hierofilijas piemēri ir sieviete, kas slepus masturbē dievkalpojuma laikā, kulta priekšmetu izmantošana seksuāliem mērķiem, seksuāla tieksme, ko vīrietis vai sieviete izjūt pret mūka vai mūķenes tērpā ģērbtu personu, dzimumakts kapsētā utt. Brīdinājums: kulta ēku vai kapu apgānīšana ir sodāma darbība.

Hibristofilija —

tieksme uz personām, kas izdarījušas noziegumus

grieķu val. hybristos — nekaunīgs

RL#5_viss_75

Īpašais starojums, kas apņem smagus noziegumus izdarījušās personas, nereti ir padarījis tās par kulta objektiem. Hrestomātiski ir piemēri par Boniju un Klaidu, Čārlza Mensona neskaitāmajām pielūdzējām un Kaupēna līgavu. Gluži tāpat kā politiķiem, arī noziedzniekiem, neatkarīgi no ārējā izskata, viņu statuss piešķir īpašu seksuālu pievilcību. Smagākos hibristofilijas gadījumos uzbudinājumu izraisa tikai tāds noziedznieks, kurš tiek meklēts, savukārt citi (biežāk sievietes) meklē kontaktu jau ar cietumā esošiem partneriem, rakstot viņiem erotiska satura vēstules un pārtraucot šos sakarus uzreiz pēc atbrīvošanas no ieslodzījuma. Brīdinājums: līdzzināšana noziegumā ir krimināli sodāma darbība.

Hodofilija —

uzbudinājums no ceļošanas pa nepazīstamām vietām

grieķu val. hodos — ceļš

RL#5_viss_83

Savādā kņudēšana pakrūtē, kas rodas, sa­skaroties ar agrāk neredzētām vietām un nepazīstamu vidi, ir pazīstama gandrīz katram ceļotājam neatkarīgi no tā, vai viņš ceļo komfortablā grupā vai klīst dziļā vientulībā. Šis fenomens ir izskaidrojams ar vairāku faktoru klātbūtni — izlaušanos no ikdienas rutīnas, zināmas anonimitātes un autonomijas izjūtu, nepazīstamu cil­vē­ku un agrāk neredzētas vietas bīstamību. No vienas puses, ceļošana pati par sevi izraisa fizioloģisku efektu, kas aizvieto seksu, no otras — tieši ceļojumu laikā daudzi cilvēki ievērojami paplašina savas seksuālās uzvedības normatīvo lauku. Brīdinājums: seksuāli kontakti ar nepazīstamiem partneriem var kļūt par iemeslu saslimšanai ar seksuāli transmisīvām slimībām.

Koprogrāfija —

rakstīšana uz publisko tualešu sienām

grieķu val. kopros— izkārnījumi

RL#5_viss_71

Šī māksla ir tikpat sena kā publiskās tualetes, un tajās atrodamo tekstu analīze var sniegt patiesi aizraujošu ieskatu attiecīgās sociālās vides problēmu ainā. Neatkarīgi no tā, vai rakstīšanai tiek izmantoti paša ekskrementi vai kabatā atrasts zīmuļa gals, uz tualešu sienām vienmēr parādās tajā vai citā nozīmē nepiedienīgi teksti. Aizliegto un apspiesto domu izpausme mēdz skart gan iekšpolitiskus aspektus (padomju laikā — klaji disidentiskus), gan konkrētās iestādes priekšniecības lamāšanu, gan arī, protams, seksuāla rakstura tēmas. Uzbudinājums, ko šai nodarbei piešķir anonimitāte un neatļautība, ir cieši savijies ar rupjību lietošanu jeb koprolāliju kā atbrīvošanos no zemapziņā iespiestā seksuālā sasprindzinājuma. Brīdinājums: rakstīšana uz tualetes sienām var tikt traktēta kā sabiedriskās mantas bojāšana.

Amaurofilija —

uzbudinājums no tumsas

grieķu val. amaurÿsis — aklums

RL#5_viss_86

Daudziem cilvēkiem uzbudinošas šķiet seksuālas attiecības tumsā vai aizsietām acīm. Izskaidrojums tam meklējams gan reliģiskā vainas izjūtā, ko rada kailums, gan neērtības sajūta un kauns par savu (biežāk — iedomāto) neglītumu. Tumsā šīs sajūtas mazinās un partneri spēj veiks­mīgāk atbrīvoties. Nav noliedzams arī tas, ka tumsā saasinās pārējās sajūtas — tauste, dzirde, smaržas un garšas uztvere. Ligerastijas paveids ir seksuālas attiecības ar aizmigušu partneri — somnofilija. Brīdinājums: seksuālas attiecības tumsā mazina droša seksa iespējas; nav pieļaujama ligerastijas apvienošana ar akrofiliju, bet sekss ar aizmigušu partneri atsevišķos gadījumos var tikt traktēts kā izvarošana.

Normofilija —

tieksme uz normu

latīņu val. norma — paraugs

RL#5_viss_45

Normofilija ir seksuāla novirze, kas piemīt cilvēkiem, kurus pilnībā apmierina sabiedrībā valdošās seksuālās uzvedības normas.

Odakselagnija —

uzbudinājums no košanas

grieķu val. odaxein — kost

RL#5_viss_44

Veseli un skaisti zobi ir viens no labi zināmiem seksuālo attiecību elementiem, ko iesaka vissenākie erotiskās literatūras pieminekļi. Visbiežāk šim nolūkam tiek izmantots kakls, ausu ļipiņas, lūpas, krūšu gali, pirksti, vēders, mugura, dibens, dzimumorgāni un kāju īkšķi. Pētījumi liecina, ka līdz 50% cilvēku izjūt uzbudinājumu no kodieniem dzimumakta laikā, taču to stiprumu nosaka katra konkrētā cilvēka sāpju slieksnis. Brīdinājums: košana līdz asinīm nav uzskatāma par drošu seksu.

Okulofilija —

uzbudinājums, ko izraisa acis

latīņu val. oculus — acs

RL#5_viss_33

Cilvēka acis izsenis tiek uzskatītas par skaistāko ķermeņa daļu, kam neapšaubāmi piemīt arī erotisks valdzinājums. Dažāda to krāsa vai forma var kļūt par fetiša objektu, izraisot dziļu un noturīgu tieksmi (Renē Dekarts, kā zināms, mīlēja vienīgi šķielējošas sievietes). Zinot to, ka cilvēks ar paplašinātām acu zīlītēm izskatās iemīlējies, Eiropas galma dāmas savulaik pilināja sev acīs beladonnas sulu, izmantojot šo efektu kavalieru pavešanai. Kā īpašs seksuālo rotaļu veids ir izdalāms okulolinktus — pieskaršanās acs ābolam ar mēli. Brīdinājums: siekalu iekļūšana acīs var izraisīt inficēšanos ar herpes vīrusu.

Pediofilija —

uzbudinājums no lellēm

grieķu val. paidion — bērniņš

RL#5_viss_32

Bērnības atmiņas par rotaļāšanos ar lellēm var būtiski ietekmēt pieauguša cilvēka seksuālo uzvedību. Dažkārt tas izpau­žas vēlmē atgriezties bērnībā, piemēram, infantofili gūst uzbudinājumu, tēlojot bērnu, visbiežāk — zīdaini. Šī prakse ietver sevī pamperu valkāšanu, knupīša zīšanu, spēlēšanos ar grabulīšiem vai vannas pīlītēm. Attieksme pret lellēm nereti ir destruktīva, ļaujot izlādēt negatīvas emocijas vai piepildīt nerealizētas sadistiskas vēlmes. Ir zināmi gadījumi, kad lelles tiek lauztas, sadalītas gabalos, izmantotas anālai vai vaginālai masturbācijai. Kāds vīrietis izjuta seksuālu uzbudinājumu, norijot Bārbiju galvas, iepriekš tās rūpīgi noskūdams. Cita veida pediofilija izpaužas vēlmē kļūt par lelli citu rokās. Sievietes, kuru uzvedība, izskats un ģērb­šanās maniere atgādina lelles, iespējams, cieš no uzmanības un glāstu trūkuma. Brīdinājums: sīku detaļu norīšana vai ieelpošana var būt bīstama dzīvībai.

Psihrocisms

— uzbudinājums no aukstuma

grieķu val. psychros — auksts

RL#5_viss_57

Noturīga erekcija, kas rodas pēc peldes aukstā ūdenī un var ilgt pat vairākas stundas, ir dabiska psihrocisma izpausme. Ledus gabaliņu izmantošana partnera ādas, lūpu vai dzimumorgānu kairinā­ša­nai ir cits, labi pazīstams paņēmiens, kā seksuāliem nolūkiem tiek izmantotas temperatūras atšķirības. Salstoša persona kā iekāres objekts sastopama psihrofilu fantāzijās, bet izplatītākais fetišs šajā sfērā ir pieticīgi tērptās daiļslidotājas uz ledus. Brīdinājums: atsevišķu ķermeņa daļu pakļaušana ilgstošai zemas temperatūras iedarbībai var izraisīt audu bojājumus un gangrēnu.

Siderodromofilija —

uzbudinājums no vilcieniem

grieķu val. sidēros — dzelzs,

dromos — skrejceļš

RL#5_viss_56

Lai gan braukšana ar vilcienu var tikt uzskatīta par vienu no ceļošanas paveidiem (skat. hodofilija), tai piemīt arī vairā­­kas specifiskas iezīmes. Ilgstoša atrašanās šaurā telpā, kas uzbudina klaustrofilus; svešu cilvēku klātbūtne, ko lab­prāt izmanto ksenofili; ritmiskā kratīša­nās, kas noved līdz ekstāzei vibrofilus — tas viss kopā valdzina ne tikai tālbraucēju vilcienu pavadones, bet arī pasažierus. Brīdinājums: braukšana bez biļetes Latvijā tiek uzskatīta par sodāmu darbību.

Undīnisms —

ūdens izmantošana seksuāliem nolūkiem

latīņu val. unda — vilnis

RL#5_viss_48

Visbiežāk sastopamais undīnisma veids ir seksuāls kontakts baseinā, upē, ūdens­kritumā, jūrā, okeānā, lietū, dušā vai vienkārši — burbuļvannā. Cilvēkiem ar lieko svaru tas ļauj atgūt viegluma sajūtu un īstenot kādu sarežģītāku pozu, medicī­­niskajā literatūrā pieminēts baudu pa­­stipri­­nošais efekts, ko izraisa lielāka berze starp dzimumorgāniem, citus uzbudina atrašanās brīvā dabā (skat. agora­filija). Ūdens tiek izmantots arī erogēno zonu stimulācijai, bet par bidetonismu tiek saukta bidē izmantošana masturbācijai. Brīdinājums: elektrisku ierīču izmanto­šana ūdenī var izraisīt īssavienojumu.

Raksts no Maijs, 2000 žurnāla