Aigars Štokenbergs

Par apskāvieniem

Meksikas prezidents Andress Manvels Lopess Obradors “apskāvienu un apkampienu” trūkumu vaino 70 000 ikgadējos nāves gadījumos no sintētisko opioīdu pārdozēšanas.

latimes.com, 2023. gada 17. martā


Mans mīļākais apskāviens ir filmā “Cīņas klubs”, kur Edvards Nortons ir piekļāvies pie Gaļas Gabala (Meat Loaf) sviedrainajām krūtīm, palīdzot viņam izārstēties no sēklinieku vēža, kas bija piemeties no pārliekas steroīdu – dianabola un vinstrola – lietošanas. Un apskāviens dziedē. Gaļas Gabala jeb Maikla Lī Adeja varonis Roberts Polsons nenomirst no sēklinieku vēža, bet mirst no apsardzes darbinieka raidītās lodes, kas uzskatāma par nesaistītu blakni. Skatītāji noteikti pamanījuši, ka apskāvieni ārstē arī no alkoholisma un azartspēļu atkarības, kā to pierāda Blaumaņa Kristīne “Purva bridējā”, kad viņas jūtas pārkāpj pāri prāta uzceltajam žogam, izraisot vešerienes raizes, un tikai vēlāk mēs uzzināsim, ka apskāvieni nav pilnībā izārstējuši Uldi Pūcīti no atkarības. Esmu īsu brīdi bijis kopā ar viņu šajā ceļā 1982. gada vasarā Kandavā. Lai iegūtu degvīnu pēc plkst.19.00, veikala vadītāja mums – celtnieku vienības kaujiniekiem un filmas “Īsa pamācība mīlēšanā” radošajai grupai – lika iznest no veikala tukšās kastes un sanest pilnās, un mēs to paveicām.

Apskāviena laikā izdalās oksitocīns, saukts arī par laimes hormonu. Kopš 1986. gada 21. janvāra pēc Mičiganas mācītāja Kevina Zabornija ierosinājuma ik gadu šajā dienā daudzās valstīs tiek svinēta Apskāvienu diena. Būtu jauki to svinēt arī Latvijā atkarībā no noskaņojuma – laimīgā jūtoņā kopā ar Agneses vārda dienu vai bēdās, lai kompensētu skumjas par Ļeņina nāves dienu. Arī izpildījumā ir varianti. Oksitocīns rodas, ne tikai apskaujot cilvēcisku būtni, bet arī samīļojot mājdzīvnieku – suni, kaķi vai telēnu –, kā arī apskaujot koku mežā, kas mums kā sēņotāju tautai nav mazsvarīgi, it īpaši Covid pandēmijas apstākļos vai ja būs gripa.

Ja atceraties filmu “Bēgšana no Šošenkas”, tās noslēguma ainā Andijs un Reds apskaujas Sivataneho pludmalē Gerrero pavalstī Meksikā pie Klusā okeāna. Kā saka meksikāņi, Klusajam okeānam nav atmiņas, tāpēc tur ir tik labi. Tomēr īsti labi nav. Šogad jūlijā protestētāji paralizēja Gerrero galvaspilsētu Čilpansingo, kur dzīvo 300 000 iedzīvotāju, saņēma gūstā 13 ķīlniekus – valsts policijas un Nacionālās gvardes virsniekus un ierēdņus –, nobloķēja autoceļu uz Akapulko, jo valsts policija bija arestējusi divusgrupējuma Los Ardillos (Vāveres) vadītājus. Gerrero pavalstī Los Ardillos ir viena no 16 bandām, kas nodarbojas ar opija magoņu izstrādājuma heroīna un tā daudz lētākā aizvietotāja fentanila ražošanu – par spīti vairākkārtējiem Meksikas prezidenta Obradora apgalvojumiem, ka Meksika nav vainojama iecietībā pret organizēto noziedzību un narkotiku kontrabandu. Nav jābūt īpaši mentāli apdāvinātam, lai saprastu, ka kaimiņvalsts, kurā plaukst korupcija un noziedznieki izveido militāras struktūras, rada draudus. Līdzīgi ar fentanilu bija Igaunijā. 2011. gadā tajā tika konstatētas 145 nāves uz miljonu iedzīvotāju no narkotiku (galvenokārt fentanila) pārdozēšanas, absolūti lielākais skaitlis Eiropas Savienībā un 10 reizes lielāks nekā Latvijā. Fentanila izcelsmes valsts bija Krievija.

Iespējams, ka Obradora izteikums par fentanila aizstāšanu ar apskāvieniem bija domāts kā joks. Atzīšos, man patīk valstsvīru joki un pārteikšanās. Tā, 2008. gada 9. maijā Oregonā vēlēšanu kampaņā Baraks Obama teica: “Es tagad esmu pabijis 57 pavalstīs, domāju, vēl viena ir palikusi.” – “Es domāju, ka geju laulībām ir jābūt starp vīrieti un sievieti,” 2003. gadā teica Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers, kurš savas kultūrista karjeras laikā ir lietojis dianabolu, tādējādi riskējot saslimt ar sēklinieku vēzi. “Es neuztraucos par budžeta deficītu, tas ir pietiekami liels, lai pats par sevi parūpētos,” teica prezidents Reigans. “Piecelies, Čak, ļauj viņiem tevi ieraudzīt,” Džo Baidens lielā auditorijā teica Misūri senatoram Čakam Greiemam, kurš bija piekalts ratiņkrēslam. Man patīk. Bet ir nianses. 2023. gada 16. septembrī Krievijas armijas 154. Preobraženskas pulks maršēja kopā ar Ķīnas, Venecuēlas, Kubas un Nikaragvas militārajām vienībām parādē par godu Meksikas Neatkarības dienai. “Mums ir attiecības ar visām valstīm, un mēs ielūdzām visus,” atbildot uz Ukrainas vēstnieces pārmetumiem, teica Obradors. Nu, nezinu. Tas jau nu gan vairs nav smieklīgi.

Raksts no Oktobris 2023 žurnāla