Aigars Štokenbergs

Jesaulizēšana

Sanktpēterburgas kazaku biedrības Irbis atamans pieļāva domu, ka nolems pazemināt ASV prezidentu Donaldu Trampu un atņemt viņam jesaula un goda kazaka pakāpes.

MKRU, 11. aprīlī

1879. gadā šiītu musulmaņu valsts Persijas (mūsdienās – Asadu atbalstošās Irānas) šahs izveidoja Persijas kazaku kavalērijas brigādi, par kuras vadītāju (atamanu) iecēla krievu pulkvežleitnantu Domontoviču. 1910. gadā kārtības uzlabošanai valstī tika radīta Persijas zviedru žandarmērija jeb policija zviedru majora Hāralda Jalmaršona vadībā, un viņa iesākto sekmīgi turpināja virsnieki Nīstrems, Glērups, Kārlberjs, Ēkstrems un Petersēns.

Kazaku karaspēka un policijas radīšanas vajadzību noteica apstāklis, ka islāmiskās Persijas šahs bija vieglprātīgi noteicis koncesiju jeb valsts pasūtījumu derīgo izrakteņu ieguvei un Kaspijas dzelzceļa būvei un to nopirka Vācijā dzimušais britu ebrejs barons fon Reiters, plašākai publikai zināms kā ziņu aģentūras Reuters dibinātājs.

Laika gaitā par Persijas kazaku atamanu sakarā ar priekšzīmīgu dienestu kļuva Rezā Hans, kuram amatu nodeva krievu pulkveža un gruzīnu princeses dēls Vsevolods Staroseļskis. Vēlāk atamans Hans kļuva vēl arī par Persijas (Irānas) šahu Pahlavī Rezā. Līdz pat 1941. gada 17. septembrim, kad britu un Sarkanās armijas apvienotais karaspēks okupēja Teherānu, bet vērmahts jau bija ielencis Ļeņingradu, šahs Pahlavī bija augstākās kazaku virsnieka pakāpes īpašnieks un valsts vadītājs, proti, kazaku brigādes ģenerālis un šahs.

ASV demokrātiski ievēlēto prezidentu plejādē bijuši augstas raudzes armijas un flotes virsnieki – ranga secībā: ģenerāļi Vašingtons, Eizenhauers, Grānts, Džeksons, Viljams Harisons, Teilors, Heiss, Gārfīlds, Pīrss, Andrū Džonsons, Ārturs un Bendžamins Harisons, pulkveži Džefersons, Madisons, Monro, Polks, Teodors Rouzevelts un Trumans, pulkvežleitnanti Lindons Džonsons un Ričards Niksons. Kazaku jesaula dienesta pakāpe atbilst majora pakāpei ASV armijā, tādēļ, būdams jesauls, prezidents Tramps pielīdzināms prezidentiem Makinlijam, Filmoram un Džeraldam Fordam. Zem viņa paliek kapteiņi jeb apakšjesauli Abrahams Linkolns un Ronalds Reigans, kā arī flotes leitnanti (armijas kapteiņa rangam pielīdzinātie) Džons Kenedijs un Džimijs Kārters, apsteidzot leitnantus Bušus nr. 41 un 43 (šādu saīsinājumu lietoja aizsardzības sekretārs Geitss, kurš bija draugs abiem Bušiem un Obamam).

Krievijas pirmais daudzmaz demokrātiski ievēlētais valsts vadītājs (ja neskaita pašu uzaicināto vikingu Vladimiru) bija civilists. 1613. gada 21. februārī kazaku karaspēks panāca, ka vārda “cēzars” krieviskojuma – cara – amatā ārvalstu ietekmes aģenta zviedru prinča Karla Filipa vietā ievēlēja Mihailu Fjodoroviču Romanovu, un no tā laika kazaki turpināja atbalstīt dinastiju vēl 304 gadus. Krievijas varu vairoja arī ukraiņu pareizticīgo kazaku hetmanis Hmeļņickis (dienējis arī pie Osmaņu sultāniem), kurš ar islāmisko Krimas tatāru hana atbalstu sakāva katoļu kazakus poļus, pēc tam tiem zaudēja, bet ietekmi atguva, vien zvērot uzticību krievu caram Aleksejam.

Arī pirmie parlamentārās Krievijas vadītāji Ļvovs (dzimis Drēzdenē) un Kerenskis (miris ASV) bija civilisti. Savukārt VK(b)P –Vissavienības komunistiskās (boļševiku) partijas – vēlētie valsts vadītāji bija maršali Staļins un Brežņevs, vēlāk – ģenerāļi Hruščovs un Andropovs.

Trampa jesaulizēšana uzskatāma par pārdomātu un izsvērtu rīcību. Tramps nekad nav ticis draftēts jeb iesaukts militārajā dienestā. 1964. gadā absolvējot privātskolu Ņujorkas Militāro akadēmiju (kopš 2015. gada septembra tā pieder Ķīnas nekustamo īpašumu magnātam Vincentam Tiaņcjuaņam Mo), Tramps, līdzīgi kā viņa studiju biedrs Frānsiss Fords Kopola, ieguva skolas piešķirto kapteiņa jeb apakšjesaula pakāpi bez jebkāda pienākuma dienēt (atšķirībā no Vestpointas militārās akadēmijas). Savukārt Putins (dienējis Drēzdenē) ir VDK apakšpulkvedis. Tādējādi Tramps vienkārši saņēma nākamo pakāpi pēc jau iegūtās apakšjesaula pakāpes, nepielīdzinoties Putinam, kurš ir pakāpi augstāk par jesaulu. Sanktpēterburgas kazaki savu lēmumu par jesaula pakāpes piešķiršanu ASV prezidentam pamatoja ar apsvērumu par Trampa antropoloģiskajiem rādītājiem: “Ja cilvēks ir precējies ar slāvu skaistuli (slovēnieti Melāniju Trampu), tas pierāda viņa slāvisko raksturu,” tomēr nostādot viņu pakāpi zemāk par krievu pasaules vadītāju apakšpulkvedi Putinu.

Putina pārsvars attiecas arī uz citiem varas atribūtiem. Jau 2015. gada maijā šī pati kazaku kopiena, kas padarīja Trampu par jesaulu jeb brīvo jaunekli (senpersiešu val.), netālu no Sanktpēterburgas uzstādīja cēzarveida Putina bisti, no tēlnieka Grešņikova ieceres nerealizējot vien uzliekamu un pēc vajadzības noņemamu lauru vainagu, kā arī samazinot izmēru un bronzu aizstājot ar krāsotu plastmasu. Turklāt Tramps joprojām nav ticis pie gruzīna Danelijas iedibinātajām ecilopijas jeb policijas pavēlnieka debeszilajām vai vismaz aveņkrāsas trennuškām.

Raksts no Maijs 2017 žurnāla