Roberts Kotrels

Vilki

Vilks apdzīvo cilvēku pasaules un psihes tumšos nostūrus – negausīgs mednieks slepkava, kam jau kopš seniem laikiem piedēvētas maģiskas un mītiskas īpašības. Pat mūsdienās ir cilvēki, kuri ģērbjas kā vilki, kuri dzīvo ar vilkiem un kuri uzskata, ka var kļūt par vilkiem. Mainoties pasaulei, mainās arī vilki. Tie izplatījās un mutēja ar radiāciju apstarotajā Čornobiļas zonā. Amerikā vilki krustojas ar suņiem un koijotiem, un rodas nepārspējami pilsētas plēsoņas.


Vilkatis uz Mēness
Fils Pleits, Scientific American, 2023. gada 27. oktobrī
https://ej.uz/vilkatis_un_mēness
Vilkaši no cilvēkiem par vilkiem pārtop pilnmēnesī – proti, tad, kad Mēness ir pilnībā Saules apgaismots. Kas notiek ar vilkati uz Mēness vai Mēness orbītā? Uz Mēness saulaina “diena” ilgst divas Zemes nedēļas: vilkašiem laika eksistēt ir papilnam. Bet kosmosa stacija Mēness orbītā vilkašiem ir daudz nedraudzīgāka. Mēness satelīta orbītas apriņķošana aizņem divas stundas – pusi gaismā un pusi tumsā. Likantropam būtu jāpārvēršas reizi stundā. “Nelielas kosmosa stacijas slēgtajā telpā tas neapšaubāmi izraisītu haosu.” (1670 vārdu)


Mums vajag vilku
Kala Flina, The Guardian, 2020. gada 24. novembrī
https://ej.uz/vilki_savvaļā
Atšķirībā no vairuma citu Eiropas valstu Lielbritānijā vairs nav savvaļas vilku. Pēdējais tika nogalināts 1700. gadā. Vai mūsu vēlme atjaunot savvaļas dzīvnieku populāciju ietver arī vilku atkalieviešanu? Īsā laikā ne: sabiedrība baidās no vilkiem, un lauksaimnieki tos ienīst. Taču, ierobežojot “mežonīgi lielo” Skotijas staltbriežu populāciju, vilki “mazinātu noganījuma ietekmi uz pakalniem un atbrīvotu zemi, ļaujot sasniegt tādu auglības līmeni, kāds nav pieredzēts gadsimtiem ilgi”. (4130 vārdu)


Dzīvnieki, kas iesprostoti cilvēku ķermeņos
Maikls Bonds, UnHerd, 2023. gada 9. maijā
https://ej.uz/cilvēka_ādā
Teriāņi sevi uzskata par dzīvniekiem cilvēka ādā. Visbiežāk viņi identificējas ar vilkiem un lieliem kaķiem, nereti pat ar pūķiem un dinozauriem. “Teriāņi izskatās kā cilvēki. Viņi uzvedas kā cilvēki. Bet apgalvo, ka dziļi sirdī nav cilvēki. Pajautājiet viņiem, kā ir būt dzīvniekam, un viņi jautās, vai varat aprakstīt, kā ir būt cilvēkam.” (2500 vārdu)


Jaunais amerikāņu dzīvnieks
Anonīms autors, The Economist, 2015. gada 31. oktobrī
https://ej.uz/jaunais_dzīvnieks
Vilku, koijotu un suņu krustošanās rezultātā Ziemeļamerikā radies “neparasti spējīgs jauns dzīvnieks”, ko sarunvalodā sauc par “koivilku”, zinātniskais nosaukums viņam vēl nav dots. Koivilki ir “divreiz smagāki par tīrasiņu koijotiem”, un viņu žokļi ir pietiekami lieli, lai “piebeigtu nelielu briedi”. Koivilku bars var nogalināt alni. Viņiem netraucē pilsētas troksnis, un viņi pārzina satiksmes noteikumus. “Pirms ceļa šķērsošanas viņi paskatās uz abām pusēm.” (960 vārdu)


Dzīve ar vilkiem
Nikija Kolba, Catapult, 2023. gada 3. janvārī
https://ej.uz/iedzimtas_bailes
Dienasgrāmata par sešiem mēnešiem, kas pavadīti, rūpējoties par vilkiem Vaildspirita vilku rezervātā Ņūmeksikā. Viena no pirmajām lietām, ko nākas uzzināt, dzīvojot ar vilkiem, ir, ka vilkiem ir iedzimtas bailes no cilvēkiem, tāpat kā cilvēkiem no vilkiem. Kad iemanto vilku uzticību, var uzzināt, ka tiem ir atšķirīgas personības – tāpat kā cilvēkiem. Daži ir sabiedriski, citi – vientuļnieki. “Tā kā mūžīgi mēģinu izpatikt cilvēkiem, biju
sajūsmā, kad mani pieņēma tundras vilku bars.” (3410 vārdu)


Staņislavas vilki
Pols Osters, Literary Hub, 2020. gada 2. aprīlī
https://ej.uz/vilki_pilsētā
Romānu rakstnieks Pols Osters apmeklē Ivanofrankivskas pilsētu Ukrainā un dzird “pārsteidzošu un spēcīgu” stāstu par vilku iebrukumu pilsētā Otrā pasaules kara noslēgumā. Kad 1944. gadā Sarkanā armija virzījās uz Ivanofrankivsku, nacistu okupanti bēga, nogalinot pilsētas ebrejus. Bēga arī visi pārējie dzīvi palikušie iedzīvotāji, atstājot pilsētu, ko tad apsēda apkārtējo lauku vilki. “Cilvēku vietā pilsētu tagad apdzīvoja vilki – simtiem, varbūt tūkstošiem vilku.” (3600 vārdu)


Alfa tēviņi
Izabela Vilkersone, Delanceyplace, 2021. gada 10. martā
https://ej.uz/omega_vilki
Noderīgs paskaidrojums par to, kā tēviņu hierarhija darbojas vilku barā: “Īsti alfa tēviņi izrāda varu, mierīgi uzraugot tos, kas no viņiem atkarīgi.” Taču viszemāk bara hierarhijā esošie omega tēviņi stresa situācijās kalpo par grēkāžiem: “Omegas darbojas kā samierinātāji, ļaujot izgāzt neapmierinātību bez kara uzsākšanas.” (775 vārdi)


Čornobiļas mutantu vilki
Darens Orfs, Popular Mechanics, 2024. gada 17. februārī
https://ej.uz/radiācija_un_vilki
Pēc kodolsprādziena 1986. gadā cilvēki no Čornobiļas reģiona evakuējās. Taču dzīvnieki palika, un daudzas sugas izdzīvoja un attīstījās par spīti paaugstinātajam radiācijas līmenim, jo īpaši vietējie vilki. “Vilki ir augstākie plēsēji, kas atrodas barības ķēdes augšgalā. Ekosistēmā parasti tā ir privileģēta vieta, bet, ja šo ekosistēmu pārplūdina radiācija, šie dzīvnieki ir spiesti ēst apstarotu laupījumu, kas ēdis apstarotus augus, kuri izauguši apstarotā augsnē. Būtībā tā ir radiācija visos līmeņos.” (740 vārdu)

Raksts no Aprīlis 2024 žurnāla