Roberts iesaka

Roberts Kotrels

Vārdi un nosaukumi

Amerikāņu ieročiem vajag labākus nosaukumus

https://ej.uz/kodolieroču_nosaukumi

Toms Karako, War on the Rocks, 2021. gada 7. jūnijā

Pēckara militārās pašapziņas uzlādētajā gaisotnē amerikāņi saviem kodolieročiem deva tādus nosaukumus kā Atlas, Titan, Thor, Poseidon un Trident. Noskaņojums ir mainījies. Mitoloģija atkāpās, dodot vietu birokrātijai. Mūsdienās ieročiem ir tādi nosaukumi kā M-SHORAD, IFPC un THAAD. Phē. Ja ieročus tiešām vajag, tiem vismaz vajadzētu nosaukumus, kas saistās ar aizrautību, mērķtiecību un lepnumu. (3000 vārdu)


Kas tas par vārdu?

https://ej.uz/reāli_vārdi

Tonijs Tulatimutijs, The Paris Review, 2016. gada 8. februārī

Kā rakstnieki dod vārdus saviem tēliem. Dikenss bija īsts alūzijas saturošu vārdu meistars: piemēram, Mērdstouns, Straivers, Slaims. 20. gadsimta romānos šādus vārdus lielākoties aizstājušas divas stratēģijas: reāli vārdi, piemēram, Džons Kārters vai Teodors Dekers, un absurdonīmi Tomasa Pinčona stilā, piemēram, Pigs Bodīns, Perkuss Tūts. “Abas stratēģijas ļauj pašiem lasītājiem spriest, ar kādu tēlu tiem ir darīšana.” (1500 vārdu)


Vietu nosaukumi jidišā

https://ej.uz/vietvārdu_politika

Bens Sadoks un citi, In Geveb, 2016. gada 20. martā

Zinātnieki apspriež vietu nosaukumu politiskos aspektus. Piemēram, Ļviva, Ļvova, Lemberga, Lemberika. Kādēļ pieņemt pašreizējo politisko situāciju un retrospektīvi projicēt ukrainisko identitāti vēsturē? Kādēļ krieviskot pilsētu, kas nekad nav atradusies Krievijā? Vai poliskot pilsētu, kas Polijas teritorijā atradusies tikai pāris gadu desmitus? Kādēļ izvēlēties vācu nosaukumu, kas ir līdz stulbumam eksotisks, vai jidiša nosaukumu, kuru zina tikai retais un kurš nav redzams nevienā pieejamā kartē? (1800 vārdu)


Norādi meklējiet vārdā

https://ej.uz/vīra_uzvārds

debuk, Language: A Feminist Guide, 2017. gada 12. februārī

Vai ir kāds iemesls, kādēļ precētai sievietei jāpieņem vīra uzvārds? “Manas draudzenes feministes, kuras mainījušas uzvārdu, saka, piemēram, tā: es to negribēju, bet vīra radiem tas bija ļoti svarīgi. Būt sievietei mūsu sabiedrībā daļēji nozīmē to, ka tu nevari vienkārši ignorēt citu jūtas, vismaz netiekot par to asi nosodīta.” (2013 vārdu)


Kamala un Denerisa

https://ej.uz/pareizi_izrunāt

Ānands Giridāradāss, The Ink, 2020. gada 20. oktobrī

Amerikāņi gan ziņu pārraidēs, gan sabiedriskos pasākumos nereti kļūdaini izrunā netipiskus cilvēku vārdus, it kā paši vārdi būtu sarežģīti. Tomēr viņi bez grūtībām var pareizi izrunāt jebkuru vārdu, kas pieder kādam filmas varonim vai sporta zvaigznei, piemēram, Denerisa Tārgēriena vai Hakīms Oladžuans. “Lai pareizu tava vārda izrunāšanu cilvēki uzskatītu par savu pienākumu, tev jāsasniedz zināms slavas un varas līmenis amerikāņu dzīvē.” (2090 vārdu)


Kā svina balons

https://ej.uz/grupu_nosaukumi

Maikls Erards, The Morning News, 2013. gada 25. aprīlī

Viens neparedzēts interneta efekts ir tāds, ka rokmūziķiem kļuvis grūtāk izdomāt jaunus grupu nosaukumus. “Pirms interneta ēras divas grupas varēja laimīgā neziņā izmantot vienu un to pašu nosaukumu, ja vien apkalpoja dažādus ģeogrāfiskos un stilistiskos tirgus. Tagad, ja kāds kaut kur izmanto nosaukumu, kuru vēlies izmantot, tu to noteikti uzzināsi.” (2700 vārdu)


Ķīniešu vārdu evolūcija

https://ej.uz/ķīniešu_vārdi

Izabella Čua, Kontinentalist, 2021. gada 12. martā

Ķīniešu vārdi parasti izsaka vecāku cerības uz saviem bērniem, kuras pēdējā laikā ietekmē arī politiskie procesi. 50. gados populārākais zēna vārds bija Dzjaņguo, kas tulkojumā nozīmē “veidot valsti”, bet 70. gados – Dzjaņdzjuņs (“veidot armiju”). Ar armiju saistītie vārdi krita nežēlastībā 90. gados pēc slaktiņa Tiaņaņmeņa laukumā. Juihans jeb “ceļošana kosmosā” bija populārs vārds Z paaudzes bērniem. (2240 vārdu)


Kādu vārdu nedot savam bērnam

https://ej.uz/bērnu_vārdi

Fenīša Hebebe Dobsone-Muvada, The Guardian, 2016. gada 16. jūlijā

“Mani sauc Fenīša Hebebe Dobsone-Muvada. Un es nejokoju. Šādu vārdu mani vecāki man izvēlējās pirms 19 gadiem, un tas ir iemesls, kādēļ nekad neeju uz Starbucks. Es gribētu teikt, ka esmu iemācījusies novērtēt savu pilno vārdu visā tā dīvainībā. Tomēr ik reizi, kad man tas kādam ārprātīgi lēni un pa burtam jāizsauc vai arī svešiniekam jāsniedz īss vēsturisks ekskurss par to, ko mani vecāki domāja, dodot man šādu vārdu, es saprotu, ka vienmēr jutīšu pret to tikai vieglu aizkaitinājumu.” (809 vārdi)


Skats no augšas

https://ej.uz/vietu_vārdi

Džeimss Skots, Cato Unbound, 2010. gada 8. septembrī

Lai valsts varētu funkcionēt, cilvēku vārdiem un vietu nosaukumiem tajā jābūt fiksētiem: tad var aizpildīt nodokļu deklarācijas, izdot dokumentus un izveidot kartes. Mūsdienu birokrātisko valstu veidošanās 15.–17. gadsimta Eiropā aizsāka oficiālu nosaukumu un vārdu piešķiršanu ceļiem, vietām un cilvēkiem. Uzvārdi kļuva obligāti kā pilsonības apliecinājums. Agrāk vienkāršie ļaudis sevi identificēja ar vārdu, tēva vārdu un amatu. (3900 vārdu)


Plakandegunis, Plecīgais un Skaistneglītenis

https://ej.uz/grieķu_vārdi

Džeimss Deividsons, LRB, 2010. gada 15. martā

Brīnišķīga, detaļām bagāta eseja par personvārdu došanu klasiskajā Grieķijā salīdzinājumā un pretstatā daudz patvaļīgākiem vārdu došanas paradumiem nesenākos laikos. Episkajā dzejā ir daudz vārdu, kurus noteikti izdomājis dzejnieks. Hēsiods “Teogonijā” nosauc vārdā 50 nereīdas, sniedzot “virtuozu gandrīz abstraktas prosodijas paraugdemonstrējumu”. Citi nosaukuši vārdā visus suņus, kuri saplosīja Aktaionu, un čūskas, kas nožņaudza Laokoontu un viņa dēlus. (5500 vārdu)


Nenozīmīgā tēla māksla

https://ej.uz/dikensa_vārdi

Či Lū, JSTOR Daily, 2016. gada 4. maijā

Čārlza Dikensa darbi ir pilni ar vārdiem, kādus mūsdienās neriskētu izmantot neviens autors, – piemēram, misters Plornishmaroontigoonter, lords Podsnap, grāfs Smorltork un sers Clupkins Clogwog. Dikenss izmantoja ļoti spilgtus vārdus, lai tie un to raksturs iespiestos lasītājiem prātos. Misters Pecksniff vairs nebija īpaši jāiepazīstina. Mūsdienās rakstnieki augstāk vērtē stāstījuma reālismu, nedaudz upurējot onomastiku: vārdiem jābūt neitrāliem vai tikai viegli iekrāsotiem; skaidras norādes nav pieļaujamas. (1450 vārdu)

Raksts no Februāris 2023 žurnāla