Roberts iesaka

Roberts Kotrels

Ūdens

Savu planētu mēs saucam par Zemi, bet patiesībā to vajadzētu saukt par Ūdeni. Ūdens sedz 70% Zemes virsmas. Mēs sūdzamies par sausumu. Mēs sūdzamies par plūdiem, lai gan bieži vien tā ir mūsu pašu vaina. Ūdens ir kopīgs resurss, bet mēs ne visai labi protam dalīties.


Pak, pak, pak: lietus literatūrā

https://ej.uz/lietus_nolijis

Aleksanda Harisa, The Guardian, 2014. gada 14. februārī

Anglijā daudz līst. Vēl vairāk līst angļu literatūrā. Pirmajā lieliskajā mūsdienu angļu literatūras darbā, Čosera “Kenterberijas stāstos”, pirmajā rindiņā ir minētas aprīļa lietavas. “Lietus līst ik dienas,” dzied āksts Feste Šekspīra lugas “Divpadsmitā nakts” finālā. Vislietainākais periods visā literatūras vēsturē neapšaubāmi ir 19. gadsimts. Dikensa grāmatā “Saltais nams” lietus bez apstājas līst 11 nodaļas, tad pārstāj un pēc brīža līst atkal. “Esmu iemīlējies mitrumā,” saka Džordža Eljota romāna “Dzirnavas pie Flosas” stāstnieks. (3100 vārdu)


Tas ir ūdens

https://ej.uz/tasirūdens

Deivids Fosters Volass, Kenyon College, 2005. gada 21. maijā

“Runa nav par morāli, reliģiju, dogmām vai lieliem un sarežģītiem jautājumiem par dzīvi pēc nāves. Lielā patiesība ir stāsts par dzīvi pirms nāves. Kā nodzīvot līdz 30 vai varbūt 50 gadu vecumam bez vēlēšanās iešaut sev galvā. Kā apzināties kādu vienkāršu lietu, kas ir tik īsta un svarīga, tik grūti ieraugāma tādēļ, ka tā ir mums visapkārt, ka atkal un atkal sev jāatgādina: tas ir ūdens, tas ir ūdens.” (2930 vārdu)


Atsvabiniet Misisipi

https://ej.uz/deltas_aizsprosti

Boiss Apholts, Hakai, 2022. gada 12. jūlijā

Misisipi delta Luiziānas pavalstī ir plašs labirints, ko veido kanāli, aizsprosti un dambji, kurus pēdējo 300 gadu laikā sabūvējuši zemju īpašnieki un ciematu iedzīvotāji, lai nosusinātu zemi un savaldītu plūdus. Tomēr tam visam nekad nav bijis ģenerālplāna, un tagad ASV valdība uzskata, ka tāds būtu nepieciešams, lai upe varētu brīvi plūst. Tā kā upes deltā dzīvo divi miljoni cilvēku, kā izlemt, kuru zemes glābt, bet kuru zemes upurēt? (5628 vārdi)


Tīra ūdens cena

https://ej.uz/ūdens_cena

Šons Ravivs, Gizmodo, 2015. gada 14. aprīlī

Valsts pārvaldes fiasko Ganā. 100 km attālumā no galvaspilsētas Akras atrodas milzīga hidroelektrostacija, un aiz tās dambja ir pasaulē lielākā mākslīgā ūdenskrātuve. Tomēr Akrā reizēm pat dienām ilgi nav elektrības, un piekļuve centralizētajai ūdensapgādei “pēdējo 10 gadu laikā ir būtiski samazinājusies”. Privātie uzņēmumi dzeramo ūdeni pārdod plastmasas maisos, kas samazina ūdens trūkuma problēmu, bet rada atkritumu problēmu, jo atkritumus neviens nesavāc. (5100 vārdu)


Ūdens krīze ASV rietumos

https://ej.uz/ūdens_trūkums

Ābrams Lastgārtens un Navīna Sadasivama, Pro Publica, 2015. gada 3. jūnijā

ASV rietumdaļa cieš no vissmagākā sausuma pēdējo 1000 gadu laikā. Šo krīzi daļēji izraisījuši cilvēki. Lauksaimnieki rietumu pavalstīs ir spītējuši dabai jau 150 gadus, katru gadu ievedot un novirzot miljardiem tonnu ūdens saviem stādījumiem, nereti ar valdības subsīdiju palīdzību. Pilsētās dramatiski aug iedzīvotāju skaits. Daba sauc tos pie atbildības. (5800 vārdu)


Pēdējā ūdens lāse Brokenhilā

https://ej.uz/pēdējā_lāse

Maikls Grīns, Nautilus, 2019. gada 7. jūnijā

Ziņojums no tuksnešainajiem reģioniem Austrālijas dienvidaustrumos, netālu no vietas, kur tika uzņemta distopiskā spriedzes filma “Mad Max” un kur pašlaik briest reāla apokalipse. Pilsētās sāk trūkt ūdens. “Mēs kratāmies pa pelēki mālaino Menindī ezera dibenu pāris jūdzes no krasta. Pirms trim gadiem ezers bija pilns ar ūdeni. Kopā ar apkārtnes ezeriem tajā bija piecreiz vairāk ūdens nekā Sidnejas ostas līcī. Lietus pēdējos trīs gados ir lijis mazāk nekā vissausākajos gados meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Ezers ir sauss.” (4470 vārdu)


Cilvēcisko izmaksu pārskats

https://ej.uz/saldūdens_manhatanā

Lūsija Santē, Places Journal, 2020. gada 18. novembrī

Kā saldūdens nonāca Manhatanā – vietā, kuru ieskauj nedzerams ūdens? Dažas no neīstenotajām idejām ir 1905. gada plāns izbūvēt cauruļvadu no Lielajiem ezeriem un 1966. gada priekšlikums aizdambēt Longailendas jūras šaurumu un pārvērst to par saldūdens ezeru. Nedaudz reālistiskāka ideja bija saistīta ar Ņujorkas pavalsts ziemeļu daļas ūdensceļu izmantošanu, kas rupji pārkāptu vietējo zemes īpašnieku intereses. (7800 vārdu)


Visbrīnumainākā molekula Visumā

https://ej.uz/ūdens_brīnums

Ričards Gandermans, The Conversation, 2015. gada 8. oktobrī

Ūdens “brīnums” ir neaizstājams dzīvībai un otra izplatītākā viela Visumā. Īpaši stiprās ūdeņraža saites nodrošina augstu vārīšanās temperatūru un virsmas spraigumu, kā arī kapilāro iesūkšanos: tas ir molekulu savienojums, kas pārvar pat gravitācijas iedarbību. Tas šķīdina daudzas vielas, taču ne taukus un eļļas. Tas izplešas, kad sasalst, un veido peldošus, zaigojošus ledus gabalus. (1080 vārdu)


Leonardo ūdeņainais haoss

https://ej.uz/Leonardo_haoss

Ērvings Lavins, IAS, 2018. gada 10. aprīlī

Leonardo da Vinči pierakstos un zīmējumos atklājas aizrautība un pat apsēstība ar ūdens īpašībām, it īpaši tā turbulences spējām. “Pētījumos par ūdens kustību un straumēm, it īpaši par ūdens kustību, kad tas sastopas ar šķēršļiem, tai skaitā pašu ūdeni un gaisu, Leonardo varētu būt nonācis pie universālas nekontrolētas turbulences idejas, kas ir līdzīga seno laiku idejām par sākotnējo, pirmatnējo haosu.” (3800 vārdu)

Raksts no Aprīlis 2023 žurnāla