Roberts iesaka

Roberts Kotrels

Tēzes par miegu

Tēzes par miegu

https://ej.uz/ar_zemsvītrām

Aleksejs Guzejs, 2022. gada 10. februārī

Ļoti spekulatīvs (kaut arī bagātīgi papildināts ar zemsvītras piezīmēm) raksts, kurā apgalvots, ka liela daļa mūsu pašreizējo zināšanu par miegu ir tikai pieņēmumi un daži no tiem var būt pilnīgi nepareizi. “Visticamāk, akūts miega trūkums nav kaitīgs, bet gan dažās situācijās labvēlīgs... Es apgalvoju: ja gulēsit tik daudz, cik vēlaties, jūs, iespējams, gulēsit pārāk daudz un kļūsit uzņēmīgāks pret depresiju.” (5400 vārdu)


Kamēr mēs guļam

https://ej.uz/gatavs_miegam

Maikls Finkels, National Geographic, 2018. gada 20. jūlijā

Reportāža par pašreizējo miega zinātnes stāvokli, pilna ar veselīgiem un hēdoniskiem iemesliem gulēt vairāk. “REM miegā mēs esam visgudrākie, saprātīgākie, radošākie un brīvākie. Tad mēs patiesi atdzīvojamies. Īstais brīnums nav tas, kāpēc mēs guļam; ir jābrīnās, kāpēc mēs pūlamies palikt nomodā, ja ir pieejama šāda neticama alternatīva. Un atbilde varētu būt tāda, ka mums ir jāievēro dzīves pamatuzdevumi – jāēd, jāpārojas un jācīnās –, lai gādātu, ka ķermenis ir pilnībā gatavs miegam.” (5700 vārdu)


Kāpēc mums jāguļ?

https://ej.uz/kāpēc_miegs

Veronika Grīnvuda, The Atlantic, 2018. gada 3. janvārī

Stāsts par Starptautisko Integratīvās miega medicīnas institūtu Cukubā Japānā, kur 120 dažādu nozaru pētnieki cenšas saprast, kāpēc cilvēkiem un citiem dzīvniekiem nepieciešams miegs, kas liek viņiem iemigt un kādu labumu viņi no tā gūst. “Kas ir miegainības fiziskais substrāts?” Pagaidām atbilžu nav. Bet miegam jāsatur kaut kas nozīmīgs, ja jau esam attīstījušies kā guļošas radības, lai gan mūsu miegs sniedz priekšrocību uzbrucējiem. (2100 vārdu)


Es piemānīju miegu

https://ej.uz/snauda

Akšats Rati, Quartz, 2015. gada 18. jūnijā

Triks, kā saīsināt miegā pavadīto laiku, ir sadalīt miegu īsākos posmos gan dienā, gan naktī. Dymaxion režīms paredz 30 minūšu snaudu ik pēc sešām stundām un neko vairāk. Everyman režīms ļauj gulēt 3,5 stundas naktī un trīs 20 minūšu snaudas dienā. Pašsajūta pēc trim nedēļām ir lieliska: “Vislabākais bija tas, ka šo lielisko agra rīta tīrā prāta efektu es varēju izmantot nevis tikai vienu, bet četras reizes dienā.” (2030 vārdu)


Algoritmisks risinājums bezmiegam

https://ej.uz/negulēt

Iļja Suhars, 2017. gada 23. decembrī

Bez algoritmiem šeit lasāms ieteikums regulāri liegt sev miegu, līdz regulāri vēlēsities gulēt vairāk. “Bezmiega pamatā lielākoties ir trauksme, kas gadu gaitā attīstās līdz ar epizodisku miega trūkumu. Krasi ierobežojot miegu saskaņā ar šo režīmu, kontrole tiek atņemta prātam un nodota ķermeņa un tā diennakts ritma likumīgajās rokās. Sekojot ieteikumiem, varat efektīvi izmantot meklēšanas algoritmu, lai atrastu optimālo režīmu savam ķermenim.” (1300 vārdu)


Raugoties bezskaņas tumsā

https://ej.uz/nakts_gājieni

Andrū Kejs, The Millions, 2017. gada 5. janvārī

Filipa Lārkina dzejolis “Aubade” ir klasiska oda bezmiegam: “Pamodies četros, es raugos bezskaņas tumsā.” Taču dzejnieki bieži ir nemierīgi gulētāji. Katru vakaru pirms gulētiešanas Bairons “stāvot kājās, norija veselu olas dzeltenumu, pēc tam devās uz savu istabu, kur likās gulēt ar divām pielādētām pistolēm blakus gultai un dunci zem spilvena”. Emilija Brontē un Volts Vitmens devās garās nakts pastaigās. Silvija Plāta “savu ikvakara rutīnu sāka, dzerot vienu miegazāļu tableti pēc otras”. (3700 vārdu)


Vispārējā anestēzija

https://ej.uz/gulēt_nost

Dominiks Vilkinsons, Practical Ethics, 2021. gada 21. aprīlī

Cilvēki parasti saka, ka labprātāk nomirtu “miegā”; viņiem šķiet “kaut kas ārkārtīgi nomierinošs” domā “maigi aizmigt un nepamosties”. Tas būtu arguments ļaut mirējiem saņemt vispārēju anestēziju un gulēt līdz pat nāvei. Atšķirībā no eitanāzijas anestēzija būtu likumīga lielākajā daļā valstu un to varētu ieviest nekavējoties. (1900 vārdu)


Varbūtība sapņot

https://ej.uz/Miegs1964

Deivids Švarcs, Reverse Shot, 2019. gada 10. aprīlī

Piezīmes par Endija Vorhola 1964. gada vairāk nekā piecas stundas garo filmu “Miegs” par vīrieti, kurš guļ. “Filmas ceturtajā rullī ir viens kadrs, kas atkārtojas 20 reižu 40 minūšu laikā, savukārt piektajā rullī ir 133 vienu līdz 20 pēdas gari filmas fragmenti bez saskatāmas hronoloģijas; filma ir savirknētu kadru kopums. Trešā un ceturtā stunda ir visai garlaicīga. Reti kura filma liek tik ļoti apzināti uztvert savu apkārtni un to, kā jūs nolemjat pavadīt laiku.” (1430 vārdu)


Man nācās atteikties no čūskas

https://ej.uz/iemidzināt

Lora Beneta, Slate, 2018. gada 30. maijā

Saruna ar rakstnieci Fībiju Smitu, kura raksta stāstus, kas paredzēti cilvēku iemidzināšanai. “Kad rakstu ceļojumu žurnālam, sāku ar kaut ko patiešām dramatisku un tad vedu cilvēkus sev līdzi. Bet miega stāstā ir svarīgi likt viņiem justies tā, it kā viņi tur jau atrastos, un atslābināt viņus ceļā uz turieni. Viss, kas ir kaut nedaudz aizraujošs, notiek sākumā. Es parasti nebaidos uzrakstīt pārāk garlaicīgus teikumus, bet dažreiz man jāatgriežas, lai izdzēstu teikumus, kas ir pārāk aizraujoši.” (1260 vārdu)


Miega konsultants

https://ej.uz/miega_padomi

Robins Slouns, Year of the Meteor, 2019. gada 19. novembrī

Daiļliteratūra. Īsstāsts. Ja jānosaka žanrs, tad tā ir zinātniskā fantastika – kaut vai tāpēc, ka darbība notiek nenoteiktā nākotnē. Galvenais varonis ir “miega konsultants”, kura uzdevums ir testēt un kritizēt lielas viesnīcas iekārtojumu no guļošā viedokļa. Šīs nākotnes pasaules patiesās dīvainības ielavās stāstījumā tikai kā nejauši novērojumi. “Personāls zina, ka esmu nomodā. Pirms dažām stundām viņi izsūca no istabas auksto gāzi un aizstāja to ar parasto gaisu.” (2725 vārdi)


Sapņu teorija

https://ej.uz/sapņu_izlase

Nostalgebraist, Trees Are Harlequins, 2017. gada 10. oktobrī

Sasniegumi mākslīgā intelekta jomā piedāvā jaunu sapņu teoriju. “Pieredzējumiem atkārtojoties, mākslīgais intelekts nevis mācīsies no katra pieredzējuma, bet izveidos pagātnē gūtu pieredzējumu buferi un ar zināmu regularitāti mācīsies no atsevišķiem pieredzējumiem, kuri tiktu atlasīti nejauši un bez noteiktas secības. Tas atrisinātu problēmu, ka secīgi pieredzējumi tiecas savā starpā saistīties.” Varbūt sapņos cilvēki pārkārto neseno pieredzi, lai redzētu, kādas iespējas parādās. (1110 vārdu)

Raksts no Marts 2022 žurnāla