Roberts iesaka

Roberts Kotrels

Psihedēliskās vielas

Psihedēliskās vielas, kas visā pasaulē ir aizliegtas kopš 70. gadiem, lēnām atgriežas zāļu un psiholoģijas pētniecībā un izrādās neticami efektīvas depresijas ārstēšanā un nāves baiļu pārvarēšanā neārstējami slimiem vēža pacientiem.


Kā sēne kļuva maģiska

https://ej.uz/jāsacenšas

Eds Jongs, The Atlantic, 2017. gada 24. augustā

Aptuveni 200 sēņu šķirnes satur psilocibīnu, kas izraisa halucinācijas, un tieši tādēļ tās ļoti augstu vērtē vizionāri. Klīniskie pētījumi apliecina, ka psilocibīns samazina trauksmi un depresiju. Bet kādēļ sēnes izdala psilocibīnu? Nevar būt, ka tas paredzēts cilvēku labsajūtai. Sēnes attīstījās daudz senāk par mums. Ļoti iespējams, ka pirmatnējās sēnes pārtika no pūstoša koka un kūtsmēsliem, kur tām bija jāsacenšas ar kukaiņiem un jāsargājas no tiem. Psilocibīns neitralizēja kukaiņus. (1100 vārdu)


Meriado

https://ej.uz/kad_sapņojam

Alija, Killing the Buddha, 2011. gada 22. martā

Apraksts par retrītu džungļos kopā ar peruāņu šamani. Daudz izdzerts ajavaskas un čakrunas uzlējuma. “Dimetiltriptamīns (DMT) dabiski veidojas smadzenēs, kad sapņojam, kad dzimstam, kad mirstam un kad dzemdējam. Ajavaska un čakruna, iedarbojoties reizē, rada DMT, kas organismā paliek ilgāk, nekā tas notiek dabiski. Dievs vien zina, kurš nogrieza pirmo auga stīgu, savārīja to kopā ar pareizajām lapām un pēc tam nolēma izdzert.” (5500 vārdu)


Doka Elisa garais, dīvainais trips

https://ej.uz/sausā_spēle

Patriks Hrubijs, ESPN, 2012. gada 24. augustā

Bija 1970. gads. Pitsburgas Pirates spēlēja pret Sandjego Padres. “Pirātu” metējs Doks Eliss ieradās Sandjego agrāk, palika pie draudzenes, salietojās LSD, pagulēja, padzēra, palietoja vēl LSD un atjēdzās tikai uz spēles laiku. Neteica, ka ir slims, bet pievienojās komandai, aprija sauju amfetamīna un aizvadīja “pirmo un vienīgo zināmo sauso spēli augstākās līgas vēsturē”, būdams LSD ietekmē. Viņš bija kontrkultūras atbilde “Mazulim” Rūtam. (5000 vārdu)


Piezīmes par
Amanita muscaria lietošanu

https://ej.uz/pēc_riekstiem

Lorenss Milmans un Tonja Hafa, Cooking Wild Mushrooms, 2017. gada 13. jūlijā

Amanita muscaria sēnes, ko sauc arī par sarkanajām mušmirēm, garšo pēc riekstiem. Vispirms tās jānovāra lielā katlā, lai atbrīvotos no toksīniem. Ja katls nav pietiekami liels, lūk, kas notiek: “Šķiet, ka mūsu lidojums ir stabilizējies. Tonja saka, ka jūtas gandrīz normāli, bet Lorenss saka, ka nevar justies normāli, jo viņš tā nejūtas. Lorenss dzer alu un apgalvo, ka dziļi izprot pudeli un pudele dziļi izprot viņu, un ka abi bauda viens otra sabiedrību.” (1040 vārdu)


Maikls Polans liks jums pārdomāt

https://ej.uz/atslēgt_tīklu

Mandija Ouklandere, Time, 2018. gada 16. maijā

Intervija ar uztura un veselības zinātņu speciālistu Maiklu Polanu, kurš izvirza hipotēzi, ka psihedēliskās vielas, šķiet, samazina smadzeņu aktivitāti īpašā šūnu tīklā, kas ir cieši saistīts ar sevis apzināšanos un mūsu izpratni par to, kas esam. “Psihedēliskajām vielām – gan LSD, gan psilocibīnam – ir kāds interesants aspekts: tās atslēdz šo tīklu. Kad tas notiek, rodas ego sadalīšanās sajūta, sevis apziņa izgaro vai izšķīst.” (2400 vārdu)


Pilns līdz malām ar X

https://ej.uz/pieņemšana

Geilens Strosons, TLS, 2018. gada 10. augustā

Kāda ir sajūta pēc psihedēliskas vielas lietošanas? “Starp cilvēkiem, kuri veiksmīgi pieredzējuši “tripus”, valda neticama vienprātība, ka fundamentālais realitātes princips ir mīlestība... Mīlestības pieredzējuma pamatā, šķiet, ir dziļāka psiholoģiska sistēma. Iespējams, ka vislabākais vārds, kas to apraksta, ir “pieņemšana” – pamatīga, trauksmi iznīcinoša samierināšanās ar to, kā lietas iekārtotas, dzīvības pieņemšana un nāves pieņemšana. Pieņemšana, kad tā tiek iegūta, ir saistīta ar milzīgu prieku.” (3100 vārdu)


Čehu mīlas dēka

https://ej.uz/čehu_lsd

Aleksandrs Kačorovskis, Przekrój, 2018. gada 12. maijā

Čehoslovākijas komunisma ēras mīlas dēka ar LSD ir “viens no interesantākajiem nezināmajiem 20. gadsimta stāstiem”. Tūkstošiem čehu gandrīz ceturtdaļu gadsimta pilnīgi likumīgi lietoja psihedēliskās vielas. Pirmo LSD importēja no Šveices 1952. gadā. Valsts īpašumā esošās zāļu ražotnes 1961. gadā sāka to ražot mājas patēriņam un eksportam. “Miljoniem vienību LSD tika saražots un izplatīts bez maksas klīnikām un psihiatriskajām slimnīcām.” (3020 vārdu)


Rēbuss un anarhiskās smadzenes

https://ej.uz/bez_sistēmām

Algekalipso, Qualia Computing, 2019. gada 27. augustā

Kā saskaņā ar neirozinātnieku Robina Karharta-Harisa un Karla Fristona pētījumu psihedēliskās vielas iedarbojas uz smadzenēm. Psihedēliskās vielas “mazina smadzeņu lejupējās prognozēšanas nozīmi un palielina augšupejošās maņu informācijas nozīmi”. Būtībā 60. gadu hipijiem bija taisnība: psihedēliskās vielas ļauj mums apkārtējo realitāti uztvert tuvāk tās dabiskajai formai, bez sistēmām, kuras parasti tai uzspiež mūsu augšējais intelekts. (1380 vārdu)


Vai psihedēliskās vielas var izārstēt depresiju?

https://ej.uz/depresīvi

Flo Rīda, UnHerd, 2023. gada 22. maijā

Ārsti un neirologi ziņo par klīniskajām pārbaudēm Lielbritānijā, kas veiktas, neraugoties uz politisko naidīgumu. Psihedēliskās vielas izmantoja, lai mazinātu depresiju pacientiem, kuriem nav palīdzējusi neviena cita ārstēšana. “Mēs devām vienu devu psilocibīna cilvēkiem, kuriem nekas nebija palīdzējis. Visi viņi bija nesekmīgi izmēģinājuši vismaz divus antidepresantus, kāds bija nesekmīgi izmēģinājis pat vairāk nekā 10. Viņiem visiem kļuva labāk. Tā ir spēcīgākā efektīvā ārstēšana nepārejošai depresijai, kāda jebkad bijusi.” (5200 vārdu)

Raksts no Jūlijs 2023 žurnāla