Roberts iesaka

Roberts Kotrels

Karš

Neseni raksti ar paliekošu vērtību par karu, kas sākās ar Krievijas iebrukumu Ukrainā 2022. gada 24. februārī un ilgst jau gadu.

Neprāts Bahmutā

https://ej.uz/kara_neprāts

Deivids Patrikarakoss, UnHerd, 2023. gada 6. februārī

Kopā ar Mad Pack – ukraiņu specvienību, kas cīnās, lai noturētu Bahmutu. Kādēļ tā pūlēties, ja Bahmuta jau būtībā ir gruveši? “Mēs piesaistām lielus Krievijas spēkus, lai viņi nevarētu karot citur.” Daudz interesanta par abu pušu taktiku: “Mēs palaižam 3000 dolārus vērtu dronu Mavik 3 ar granātu, un, ja to precīzi nomet uz T-90, var iznīcināt tanku, kas maksā miljonus.” (2270 vārdu)


Skaidrojumiem kaut kur jābeidzas

https://ej.uz/jabeidzas

Čārlzs Krofords, Israel Journal of Foreign Affairs, 2022. gada 16. decembrī

Var mēģināt skatīties uz pasauli no Krievijas skatpunkta. Var ņemt vērā Krievijas vēsturi, Krievijas intereses, Krievijas uzskatus, Krievijas ilūzijas. Var meklēt Ukrainas trūkumus. Tomēr sākt karu, kā to izdarījusi Krievija, ir noziegums, kuram nav vainu mīkstinošu apstākļu. Uzbrukdama Ukrainai, Krievija uzbruka likumiem un principiem, kas atšķir sakārtotu pasauli no anarhijas. (3700 vārdu)


Jevgeņijs Prigožins

https://ej.uz/grupa_Wagner

Šons Volkers un Pjotrs Sauers, The Guardian, 2023. gada 24. janvārī

Apraksts par Krievijas “nežēlīgāko komandieri” Ukrainā Jevgeņiju Prigožinu, algotņu karaspēka Wagner izveidotāju. Pēc 10 gadiem cietumā par laupīšanu Prigožins atvēra restorānu Sanktpēterburgā, ieguva Vladimira Putina aizbildniecību un drīz vien kļuva par galveno Kremļa ēdinātāju. Kad Putinam vajadzēja “neatpazīstamus” karotājus, lai 2014. gadā anektētu Krimu, Prigožins sagādāja arī tos. (4100 vārdu)


Kā maksāt par Putina karu

https://ej.uz/apmaksāt_karu

Adams Tūzs, Chartbook, 2023. gada 9. februārī

Krievijas ekonomika ir atguvusies no kara pirmā gada daudz labāk, nekā daudzi paredzēja. Oficiālie dati liecina, ka 2022. gadā IKP samazinājās tikai par 2% un 2023. gadā var pat pieaugt, kas Krieviju nostādītu vienā līmenī ar Vāciju un augstāk par Lielbritāniju. Tomēr tas nenozīmē, ka krievi dzīvo labi. Tas nozīmē, ka Krievija ļoti daudz tērē karam. Militārā rūpniecība zeļ un plaukst. (1800 vārdu)


|Kas Ukrainai vajadzīgs, lai atbrīvotu Krimu

https://ej.uz/atbrīvot_krimu

Oleksandrs Vindmans, Foreign Affairs, 2023. gada 2. februārī

Ar nule apsolītajiem Rietumu tankiem un citiem ieročiem Ukrainas bruņotajiem spēkiem vajadzētu spēt atbrīvot okupētās teritorijas valsts austrumos un dienvidos, bet tas ļautu plānot arī iespējamu Ukrainas kampaņu Krimas atgūšanai. Lai to atbalstītu, rietumvalstīm būs jāatsakās no ierobežojumiem, ko tās noteikušas militārajai palīdzībai Kijivai, un jāpiegādā tālas sniedzamības ieroči, kas ļautu Ukrainai ne tikai aizsargāties, bet arī uzbrukt. (1700 vārdu)


Krievijas kara upuru ietekme

https://ej.uz/upuru_kults

Lorenss Frīdmans, Comment Is Freed, 2023. gada 7. janvārī

Upurēšanās un mocekļu tēma Krievijā kļuvusi par karu pavadošā nāves kulta sastāvdaļu. Krievu reakcija uz lielo upuru skaitu pagaidām Putinam lielas problēmas nerada. Tomēr situācija mainīsies, ja militārās darbības arī turpmāk būs tikpat nesekmīgas, vairojot sajūtu, ka upuri nesti velti. (3400 vārdu)


Par ASV centieniem apbruņot Ukrainu

https://ej.uz/ASVcentieni

Džošua Jafa, The New Yorker, 2022. gada 17. oktobrī

Pēc milzīgas piesardzības kara pirmajās nedēļās NATO atklāja, ka var piegādāt Ukrainai aizvien modernākus un jaudīgākus ieročus, neizraisot tiešu Krievijas reakciju pret NATO, ja jaunie ieroči tiek piegādāti pakāpeniski un diskrēti. Galvenais nosacījums, ka Ukraina nedrīkst dot triecienus dziļi Krievijas iekšienē. “Krievija bija varde, un mēs karsējām ūdeni lēni, un Krievija pie tā pierada.” (8500 vārdu)


Krievijas–Ukrainas gaisa kara atziņas

Maikls Stefanovičs un citi, War on the Rocks, 2023. gada 9. februārī

https://ej.uz/strupceļs

Rodas iespaids, ka debesīs virs Ukrainas izveidojies strupceļš. Nedz Krievija, nedz Ukraina nemēģina iespiesties dziļi pretinieka gaisa telpā. Tomēr tas jāuzskata par lielu Ukrainas panākumu. Lai gan Ukrainas gaisa spēki skaitliskā ziņā ir desmitreiz mazāki, bet tehnoloģiskajā ziņā – klasi zemāki par Krievijas gaisa spēkiem, Ukraina ir kompensējusi šos trūkumus un panākusi gaisa telpas aizsardzību, iznīcinot Krievijas apgādes noliktavas un raķešu palaišanas iekārtas. (2400 vārdu)


Mācīties darot

https://ej.uz/komercdroni

Kerija Čavesa, Arms Control Today, 2023. gada 1. janvārī

Plaša komerciālo dronu izmantošana bijusi ļoti svarīga Ukrainas panākumos pret Krieviju. Entuziasti sāka ziedot armijai komerciālos dronus jau kara sākumā. Ukrainas bruņotie spēki tos izmanto izlūkošanai un granātu uzbrukumiem. Krievijas armija sākusi rīkoties tāpat, lai gan iepriekš tā izmantoja tikai dārgos militārās klases dronus, kas tagad tiek taupīti svarīgākiem mērķiem. (3600 vārdu)


Dzīvoju, cīnos, uzvaru?

https://ej.uz/dzīvoju_cīnos

Patriks Grifins, Modern War Institute, 2023. gada 12. janvārī

Oficiālā militārā rokasgrāmata, ko izsniedz Krievijas armijas kareivjiem, kuri piedalās Ukrainas karā, ir propagandas un taktisko ieteikumu maisījums. Tajā teikts, ka ukraiņi ir “mežonīgi rusofobi”, kas “jāsit, līdz tie paceļ rokas”. Tajā ieteikti veidi, kā karavīriem pārvarēt apgādes pārrāvumus – piemēram, ietinot kājas autos, ja nav zeķu, – un vienlaikus solīts, ka karavīriem tiks nodrošināts viss nepieciešamais. (2100 vārdu)

Roberts Kotrels

Raksts no Marts 2023 žurnāla