Roberts Kotrels

Asinis

Jaundzimuša zīdaiņa ķermenī ir 250–270 mililitri asiņu, bet pieauguša cilvēka ķermenī 4–6 litri. Asiņu skats un doma par asinīm cilvēkā atmodina dziļākos un refleksīvākos instinktus. Asinis ir nesaraujami saistītas ar seksu, dzīvi, sāpēm un nāvi.

Asiņu vēsture
https://ej.uz/asinuvesture
Džeroms Grūpmans, The New Yorker, 2019. gada 7. janvārī
Pārskats par uzskatiem un praksi saistībā ar asinīm un asiņošanu no seniem mītiem līdz mūsdienu zinātnei. Tabu attiecībā uz mēnešreizēm vēsturiski bijuši izplatīti lielākajā daļā kultūru. Viduslaiku alķīmiķi uzskatīja, ka no asinīm var destilēt zāles. Galēna pieņēmums, ka ķermenis pārtiku pārvērš asinīs, bija vadošā asiņu teorija no 2. līdz 17. gadsimtam. (4300 vārdu)

Zvērs asinīs
https://ej.uz/zversasinis
Pīters Sālinss, The Public Domain Review, 2023. gada 22. martā
17. gadsimta franču ārsts Žans Denī uzskatīja, ka teļu, jēru un kazlēnu asinis, pārlietas cilvēka ķermenī, ārstē slimības un paildzina mūžu. Trīs viņa pacienti tika pasludināti par “izdziedinātiem un atjaunotiem”, bet vismaz divi citi nomira. Denī apgalvoja, ka dzīvnieku asinis ir labākas par cilvēku asinīm, jo cilvēku asinis “neizbēgami samaitājis” iedzimtais grēks un cilvēka kritušais stāvoklis. (4584 vārdi)

Dzīves cikls
https://ej.uz/dzivescikls2
Tomass Moriss, TLS, 2018. gada 16. februārī
Viljams Hārvijs 17. gadsimta vidū izteica pieņēmumu, ka ķermenī riņķojošās asinis pumpē sirds, tādējādi apgāžot iepriekšējo 1400 gadus pastāvējušo doktrīnu, ka asinis ražo aknas un patērē citi orgāni, bet sirdij ir nejauša loma. Hārvija idejas izsmēja, visvairāk – viņa kolēģi Ārstu koledžā. Bet, Tomasa Hobsa vārdiem sakot, viņš kļuva par “iespējams, vienīgo cilvēku, kurš mūža laikā piedzīvojis savas teorijas nostiprināšanos”. (1100 vārdu)

Novecošanās pētījumi. No vienām asinīm citās
https://ej.uz/novecosanas
Megana Skudelari, Nature, 2015. gada 21. janvārī
Vampīriem bija taisnība. Veca cilvēka audus var atjaunināt, pārlejot vēnās jauna cilvēka asinis. Nav skaidrs, vai šī metode paildzina mūžu, bet šķiet, ka tā “var novērst novecošanās sekas”, iespējams, pat Alcheimera pacientiem. Pētnieki saka, ka uztraucas par jaunu asiņu melnā tirgus rašanos. Viņi vēlas veikt vairāk testu, bet pagaidām esot “maz zināmu drošības risku cilvēkiem”. (3000 vārdu)

Cilvēks ar zelta asinīm
https://ej.uz/zeltaasinis
Penija Beilija, Mosaic Science, 2014. gada 21. oktobrī
Tikai 43 cilvēkiem pasaulē ir asinis ar rēzus nulles vērtību, un tikai seši no viņiem ir regulāri asins donori. Viņi ir “bezgalīgi vērtīgi medicīnai un zinātnei”. Šī nulle nozīmē, ka viņu asinīs nav rēzus antigēnu, un tās var izmantot pārliešanai, nebaidoties no atgrūšanas. “Tās ir zelta asinis.” Tie, kam tās ir, var izglābt “neskaitāmas dzīvības”. Bet viņu dāvana kļūst par lāstu, ja viņiem pašiem reiz nepieciešama asins pārliešana. (3490 vārdu)

Vampīru pils apmeklējums
https://ej.uz/vampirupils
Džastins Smits, Hinternet, 2022. gada 18. septembrī
Visu moderno vampīru mitoloģiju var izsekot līdz vienam 1725. gada ziņojumam no Ungārijas laukiem, kurā minēts, ka kāds zemnieks augšāmcēlies no mirušajiem un vajā kaimiņus. 18. un 19. gadsimta rakstnieki piedomāja asiņu dzeršanu un citus izpušķojumus, kas vainagojās ar Brama Stokera romānu “Drakula”. “Vampīrs ir būtne, kas zina, ka ir mirusi, un jūt bezgalīgas skumjas par savu nožēlojamo stāvokli.” (5100 vārdu)


Karojošās smadzenes
https://ej.uz/karosmadz
Adams Linehans, Task and Purpose, 2020. gada 23. februārī
ASV armijas psiholoģijas profesors skaidro prāta un ķermeņa refleksīvo uzvedību cīņas laikā. “Tiklīdz sākas cīņa, ķermenis nekavējoties novirza asinis no ķermeņa virsmas.” Šī asiņu novirzīšana samazina brūču asiņošanu kaujā, kā arī bloķē priekšējās smadzenes, ļaujot vaļu refleksiem. “Vadību pārņem vidussmadzenes, un cilvēks dara to, kam ir apmācīts.” (3080 vārdu)

Asinsgrupas personība
https://ej.uz/asinsgrupa
Nadra Nitla, Very Well Mind, 2023. gada 28. aprīlī
Japāņu kultūrā valda uzskats, ka cilvēka asinsgrupa nosaka viņa personību. Asinsgrupu bieži ņem vērā darbinieku atlasē. A asinsgrupas pārstāvjus uzskata par inteliģentiem un vērstiem uz sadarbību, B asinsgrupas pārstāvjus – par vientuļniekiem un potenciāli neiederīgiem, AB grupas pārstāvji ir vispieprasītākie. Jautājumu “Kecuekigata nāni?” (血液型なあに? Kāda ir tava asinsgrupa?) parasti uzdod iepazīšanās perioda sākumā. (1100 vārdu)

Mākslīgo asiņu iedarbība
https://ej.uz/makslasinis
Sanders Skaross Pēdešens, SFX Zone, 2022. gada 13. novembrī
Raksts par to, kā kino un teātrī izmanto mākslīgās asinis. “Gaiši sarkanas asinis publikai izraisa ātrāku un pamatīgāku psiholoģisko šoku, ja tās izmanto ātri, negaidīti un nelielos daudzumos. Tumši sarkanas asinis vislabāk piemērotas lielākiem un ilgāk redzamiem efektiem. Ja nepieciešami asiņu maisiņi, izvēlieties lētākos sviestmaižu iepakojumus.” (1020 vārdu)

Raksts no Marts 2024 žurnāla