Roberts Kotrels

Altruisms

Galēja altruisma skaistums un cena

https://ej.uz/ekstrēmais_altruisms

Samjuels Moins, The Nation, 2015. gada 5. novembrī

Larisas Makfārkvaras “izcilajā” jaunajā grāmatā “Grimstošie svešinieki” aplūkoti “galēji altruisti”, kas ziedo savu dzīvi un mantu, lai palīdzētu citiem, un pret svešiniekiem izturas tāpat kā pret savu ģimeni un draugiem. Viņu piemēram vajadzētu iedvesmot, taču patiesībā ir otrādi. “Ja cilvēkam ik brīdi jāpilda morālais pienākums, tad viņam nāksies atsacīties no tā, kā dēļ vērts dzīvot, un no cilvēkiem, kurus vērts mīlēt.” (4096 vārdi)


Efektīva altruisma loģika

https://ej.uz/altruisma_loģika

Pīters Singers, Boston Review, 2015. gada 6. jūlijā

“Efektīvs altruisms balstās uz ļoti vienkāršu domu: jāpaveic pēc iespējas vairāk laba. Efektīvi altruisti dzīvo pieticīgi un lielu daļu ienākumu ziedo efektīvākajām labdarības organizācijām, izvēlas profesiju, kurā var visvairāk nopelnīt, nevis tāpēc, lai dzīvotu pārticībā, bet lai varētu darīt pēc iespējas vairāk laba, un ziedo sava ķermeņa daļas – asinis, kaulu smadzenes vai pat nieres – svešiniekam.” (3700 vārdu)


Citu cilvēku problēmu vienkāršotais vilinājums

https://ej.uz/citu_problēmas

Kortnija Mārtina, Bright, 2016. gada 11. janvārī

“Ja pajautāsiet 22 gadus vecai amerikānietei par šaujamieroču tirdzniecības kontroli, viņa jums, iespējams, atbildēs, ka šo problēmu nevar atrisināt, apmeklējot pāris semināru par sociālo uzņēmējdarbību. Bet, ja pajautāsiet tai pašai 22 gadus vecajai amerikānietei par akūtākajām problēmām tādā valstī kā Uganda – badu laukos, vidējās izglītības nepieejamību meitenēm vai homofobiju –, viņai tās var likties atrisināmas. Varbūt pat viegli.” (1990 vārdu)


Altruisma izprašana

https://ej.uz/altruisma_analoģijas

Skī Krīgers, Aeon, 2018. gada 29. maijā

Pastāv analoģijas starp cilvēku mijiedarbību un elementārdaļiņu fiziku. “Mana zinātnieku komanda pēta altruismu. Taču mēs nevis paļaujamies uz psiholoģiju vai morālfilozofiju, bet gan apskatām šo problēmu ar termodinamikas palīdzību: kā likumus, kas nosaka mikroskopisku daļiņu karstumu un mijiedarbību, varētu pārnest uz makroskopisku uzvedību. Vai varam izskaidrot altruismu, iedomājoties cilvēkus kā atomus un molekulas, bet sabiedrību vai tautas – kā cietas vielas, šķidrumus vai gāzes?” (1400 vārdu)


Viljams Makaskils par efektīvu altruismu

https://ej.uz/altruisma_luksuss

Tailers Kouens, Conversations, 2022. gada 10. augustā

Absolūti aizraujoši. Filozofs un efektīva altruisma un ilgtspējas praktiķis aplūko plurālismu, utilitārismu, savvaļas dzīvniekus, reliģiju, natālismu, citplanētiešus, universitātes, kāpšanu augstceltnēs, bezgalīgu ētiku, ekstrēmu morālo filozofiju un, protams, efektīva altruisma kustību. “Altruismu es uzskatu par luksusa preci. Jo nodrošinātāks esi, jo vairāk vari tai pievērsties.” (9800 vārdu)


Tikumīgāki, nekā mums šķiet

https://ej.uz/laipni_un_dāsni

Henrijs Ārons, Democracy, 2016. gada 22. septembrī

Valdības un likumi veido pilsoņu uzvedību. Kopš Ādama Smita laikiem Rietumos valdošā politiskā un ekonomiskā filozofija pieņem, ka visus pilsoņus motivē galvenokārt egoisms, ka arī likumi, politika un institūcijas balstās uz savtīgām interesēm un ka tās slieksies veidot pilsoņus, kurus tāpat motivēs galvenokārt egoisms. Bet cilvēki spēj būt arī laipni un dāsni. Kāpēc valdības nedara vairāk, lai veicinātu un institucionalizētu laipnību un dāsnumu? (2300 vārdu)


Bailes un naids pret efektīvu vispasaules altruismu

https://ej.uz/efektīvi_altruisti

Skots Aligzānders, Slate Star Codex, 2017. gada 16. augustā

Efektīvi altruisti saka, ka mums visiem vajadzētu izdomāt, kā paveikt iespējami vairāk laba pasaulē. Bet formālās loģikas lietošana morāles sfērā rada dīvainu rezultātu. Ja vēlaties mazināt dzīvnieku ciešanas, palīdzību gaida triljons rāpuļu, desmit kvintiljoni kukaiņu un sekstiljons zooplanktona. Un kā ar fizikas pamatdaļiņām? Vai tās arī cieš? Jo vairāk par altruismu domājam loģiski, jo vairāk novērojam “tumšas bezgalību un pretrunu ainavas”. (3800 vārdu)


Vīrietis, kurš sevi ziedoja

https://ej.uz/visuvisu

Maikls Renjē, Mosaic, 2016. gada 12. septembrī

Izcils amerikāņu zinātnieks definē altruisma evolucionāro pamatu un tad to pārbauda. “Viņš Soho laukumā un netālu esošajās dzelzceļa stacijās Jūstonā un Kingskrosā meklēja bezpajumtniekus un deva viņiem visu, ko viņi lūdza, sākot ar naudu no savas algas līdz pat drēbēm, kas pašam mugurā. 1974. gada beigās Praiss bija atdevis visu. Brīdi pirms rītausmas 1975. gada 6. janvārī graustā netālu no Jūstonas stacijas viņš izdarīja pašnāvību.” (4100 vārdu)


Altruisma darvinistiskie pamati

https://ej.uz/par_altruismu

Ričards Dokinss, Delancey Place, 2015. gada 13. novembrī

Pastāv vismaz četri evolucionāri argumenti, kas izskaidro, kāpēc cilvēki bieži vien palīdz citiem. Pirmkārt, ģenētiskas radniecības gadījumā, otrkārt, lai turpinātu savstarpēju pakalpojumu apmaiņu, treškārt, lai iegūtu dāsna un laipna cilvēka reputāciju, ceturtkārt, lai parādītu devēja augsto sabiedrisko stāvokli. “Tikai patiesi pārāks cilvēks var atļauties to parādīt ar dārgas dāvanas palīdzību.” (705 vārdi)


Sadarbības cena

https://ej.uz/sadarbošanās

Deivids Rands, Edge, 2016. gada 9. novembrī

Altruisma un sadarbības apskats no spēļu teorijas perspektīvas. “Ja redzu, ka tu sadarbojies, nedomājot par savu pašlabumu, tad vēlāk es paļaušos uz tevi. Taču, ja redzu, ka tu vilcinies, uzmanīgi apsver un tad saki: “Labi, es palīdzēšu,” – tad es zinu, ka nākamreiz tu varētu man arī nepalīdzēt. Vēlme dot signālu, ka tu esi uzticams partneris, var motivēt tevi sadarboties nepārdomāti.” (6200 vārdu)

Raksts no Septembris 2022 žurnāla