Roberts iesaka

Roberts Kotrels

Aborti

Kādas sievietes aborts

https://ej.uz/abortu_līmenis

X kundze, The Atlantic, 1965. gada 1. augustā

“Ja pieci cilvēki no mana ierobežotā paziņu loka zina piecus dažādus speciālistus, kas aktīvi praktizē abortus netālu cits no cita, man rodas jautājums, vai abortu līmenim ASV nevajadzētu būt līdzvērtīgam dzimstības līmenim. Četri no pieciem man ieteiktajiem abortu veicējiem bija ārsti ar atbilstošu licenci. Vai šis ir netipisks gadījums, vai arī ir pārspīlēti drūmie stāsti par to, ka abortus parasti veic nekvalificēti ārsti netīrā vidē, izmantojot adāmadatas?” (2300 vārdu)


Par zinātni un par dzīvību

https://ej.uz/auglis_ir

Emma Grīna, The Atlantic, 2018. gada 18. janvārī

Jo lielāku ieskatu topošie vecāki gūst augļa attīstībā, jo lielāka iespēja, ka viņi nolems neveikt abortu. “Pēdējo 40 gadu laikā dzīvības aizstāvju vēstījums ir bijis, ka auglis ir dzīvība, cilvēka dzīvība, kas pelnījusi visas tās pašas tiesības, kādas ir arī mums, pārējiem. Vēl pirms gadiem 10 tas bija drīzāk abstrakts jēdziens. Bet, redzot, kā 18 nedēļas vecs bērns sūkā īkšķi, smaida un klepo, kļūst grūtāk pieņemt domu, ka 20 nedēļas vecs nedzimis bērns jeb auglis ir izmetams.” (3400 vārdu)


Aborta pieredze 1959. gadā

https://ej.uz/aborts_59

Diāna Vīnere, Buzzfeed, 2014. gada 23. oktobrī

74 gadus veca vecmāmiņa stāsta par savu pieredzi. “Tolaik nebija veselības apdrošināšanas. Tēvs slimnīcā apmaksāja 125 dolāru rēķinu un atveda mani mājās sestdienas rītā – tieši laikā, lai es paspētu uz skaistumkopšanas salonu. Nākamās dienas pēcpusdienā mūsu kāzās ieradās 250 viesu. Tā bija skaista un saulaina Lieldienu svētdiena. Es biju tērpusies baltā.” (2560 vārdu)


Es esmu Džeina Ro

https://ej.uz/abortu_tiesa

Norma Makkorvija, Longreads, 2017. gada 5. aprīlī

Fragments no Normas Makkorvijas autobiogrāfijas. Viņa kā “Džeina Ro” piedalījās tiesas prāvā “Ro pret Veidu”, kas izmainīja ASV abortu likumu; šo lomu viņa vēlāk nožēloja. “Kad tiesas process bija beidzies, es biju sestajā grūtniecības mēnesī. Labā ziņa bija tā, ka mēs šajā lietā uzvarējām. Sliktā ziņa bija tā, ka es biju zaudējusi. Henrijs Veids paziņoja, ka spriedumu pārsūdzēs un līdz apelācijas izskatīšanai iesūdzēs katru ārstu, kurš veiks abortu.” (4650 vārdu)


Šeit veicam abortus

https://ej.uz/abortu_klīnika

Salija Tisdeila, Harper’s Magazine, 2015. gada 7. augustā

Medicīnas māsa, kas strādā Amerikas abortu klīnikā, reflektē par savu darbu. “Es runāju ar 18 gadus vecu sievieti, kura ir stāvoklī ceturto reizi. Es pavelku uz augšu viņas piedurkni, lai izmērītu asinsspiedienu, un ieraugu dūrienu pēdu rindas – glītas, paralēlas un izplūdušas. Viņa ir pārsteigta, ka ir gandrīz ceturtajā grūtniecības mēnesī. Man ir aizdomas, ka viņa bieži ir, maigi izsakoties, pārsteigta par triecieniem, ko saņem. Es noskaņojos uz vēl vienu īsu un sāpīgu zaudējumu.” (640 vārdu)


Pieņemt Dauna sindromu

https://ej.uz/iedzimts_defekts

Keitrina Kaipere, The New Atlantis, 2008. gada 1. aprīlī

Dauna sindroms ir visbiežāk sastopamais iedzimtais cilvēka defekts. Cilvēkiem ar Dauna sindromu “parasti ir izcilas sociālās prasmes, un atbalstošā vidē viņi var visai labi funkcionēt”, tomēr tikai retais to sasniedz. Vairāk nekā 90% augļu, kuriem ir diagnosticēts Dauna sindroms, tiek abortēti. “Topošie vecāki tiek ierauti virpulī, kurā kā saprātīga izeja tiek piedāvāts aborts.” (4600 vārdu)


Abortu aizstāvības robežas

https://ej.uz/aborts_izraēlā

Havija Īva Karkovska, The Atlantic, 2019. gada 7. augustā

Izraēlā praktizējošas amerikāņu ārstes pārliecību par sievietes tiesībām veikt abortu sašūpo liberālākie Izraēlas abortu likumi: Izraēlā abortu var piedāvāt līdz pat dzemdībām, ja ārsti diagnosticē 30% iespēju, ka bērns piedzims ar smagu invaliditāti. “Man ārkārtīgi nepatīk doma par grūtniecības pārtraukšanu 28., 32. vai 35. nedēļā. Atgriežoties ASV, es līdzi ņemšu šo dīvaini kņudošo sajūtu, ka man jātiek skaidrībā par savu pozīciju.” (3700 vārdu)


Aborti un eigēnika

https://ej.uz/eigēnika

Maikls Stokss Polsens, Harvard Law Review, 2021. gada 1. jūnijā

Vai ir loģiski un morāli konsekventi atbalstīt tiesības uz abortu un vienlaikus nosodīt eigēniku? “Ja ir nepareizi nogalināt meiteni tāpēc, ka viņa ir meitene, vai nav nepareizi nogalināt meiteni cita iemesla dēļ? Ja reiz nonāvēt cilvēka augli viņa rases, dzimuma vai invaliditātes dēļ mums intuitīvi liekas nepareizi, tad nepareizi vajadzētu būt arī nogalināt šo pašu cilvēka augli vairāku citu iemeslu dēļ.” (6200 vārdu)


Dr. Vilija Pārkera abortu ministrija

https://ej.uz/Dr_Parkers

Džons H. Ričardsons, Esquire, 2014. gada 30. jūlijā

Darbā pie Dr. Vilija Pārkera, kurš divas reizes mēnesī lido no Čikāgas uz Džeksonu Misisipi pavalstī, lai veiktu abortus klīnikā Pink House. Neviens Misisipi pavalstī dzīvojošs ārsts neveic abortus; Pink House ir vienīgā abortu klīnika, kas te atlikusi. Dr. Pārkers cenšas saglabāt dzīvesprieku: “Protestētāji saka, ka ir pret abortiem, jo ir kristieši. Viņiem ir grūti saprast, ka es veicu abortus tādēļ, ka esmu kristietis.” (7900 vārdu)


Tiesiskuma evolūcija

https://ej.uz/ārsta_tiesības

Linda Grīnhausa, The New York Times, 2005. gada 10. aprīlī

Piecus gadus pēc viņa nāves atklātībā nonākušie Augstākās tiesas tiesneša Harija Blekmana privātie dokumenti atklāja jaunus faktus par 1973. gada lietu “Ro pret Veidu”, kurā Blekmana spriedums atzina par antikonstitucionāliem likumus, kas aizliedz abortus. Blekmans vēlējās atcelt šos likumus nevis tāpēc, ka tie viņa ieskatā pārkāptu sieviešu tiesības, bet gan tāpēc, ka, viņaprāt, tie pārkāpj ārstu tiesības atbilstoši savam labākajam spriedumam lemt, kāda ārstēšana būtu visnoderīgākā viņu pacientiem. (5100 vārdu)

Raksts no Jūnijs 2022 žurnāla