Pauls Bankovskis

Ēd visu, ko redz

vildmad.dk

Bieži par pasaulē labāko uzskatītā Kopenhāgenas restorāna “Noma” šefpavāra Renē Redzepi iedvesmotā vietne, kampaņa, skolu mācību programma un mobilajiem tālruņiem paredzēta aplikācija ir savdabīgs mudinājums atgriezties pie šķietami labi zināmā. Vild mad dāņu valodā nozīmē “mežonīgā” jeb “savvaļas” pārtika, proti, it viss cilvēka uzturam derīgais, ko iespējams atrast dabā – mežā, pļavā vai pat grāvmalā. Domājams, daudz interesanta un pārsteidzoša te atradīs pat pie sēņošanas, ogošanas, zāļu tēju vākšanas un pavasara nātru zupas vārīšanas raduši latvieši, jo uzturā, kā izrādās, var izmantot pat visnecilākos diendienā sastopamos vai pat par ravējamām nezālēm uzskatītus augus, piemēram, sētmalē sakuplojušas, nenopļautas un jau ziedēt sākušas nātres. Redzepi šādas nātres iesaka nevis vienkārši iznīdēt, bet gan uzmanīgi nogriezt un likt uz grila. Pēc termiskas apstrādes nātres zaudējot durstīgumu, bet to aromāts esot riekstains, ar izteiktu umami garšu. Nātres labi saderot ar zivs, putna un citiem gaļas ēdieniem, un tātad tās varētu kļūt par vērā ņemamu latviskās šašlika cepšanas tradīcijas papildinājumu. Ēdamas esot arī Latvijā ik uz soļa sastopamās panātres.