Pauls Bankovskis

Astrolabs ikvienam

cosmic-watch.com


Ja atceraties, Ilfa un Petrova “Divpadsmit krēslos” Ostapa Bendera pirmais uznāciens bija šāds: “Jauneklis meloja: viņam nebija nedz naudas, nedz dzīvokļa, kur tā varētu atrasties, nedz atslēgas, ar kuru varētu dzīvokli atslēgt. Viņam nebija pat mēteļa. Pilsētā jauneklis ienāca zaļā uzvalkā ar piegulošu vidukli. Viņa spēcīgo kaklu vairākkārt apņēma veca vilnas šalle, kājās bija lakādas puszābaki ar apelsīnu krāsas ziemišķādas virsu. Zeķu kājās nebija. Rokā jauneklis turēja astrolabu.

– O, bajadera, tri-ri-rim, ti-ri-ra! – viņš dziedāja, tuvodamies tirgum.

Te viņam bija daudz darīšanu. Viņš iespraucās pārdevēju rindā, kuri tirgojās uz drupu kaudzes, nolika sev priekšā astrolabu un nopietnā balsī sauca:

– Kam vajag astrolabu? Lēti pārdodu astrolabu! Delegācijām un sieviešu nodaļām atlaide.”

Pat ja jums nav ne jausmas, kas ir astrolabs, tagad to var lejupielādēt un izmantot savā viedtālrunī. Kā raksta aplikācijas veidotāji, ļaudis jau kopš senatnes ir sekojuši līdzi debesu sfēru kustībai un saskaņā ar to gan cēlušies un gūlušies, gan stādījuši un sējuši. Tāpat jau gadsimtiem senā pagātnē sava nozīme bijusi iespējai precīzi paredzēt Saules un Mēness aptumsumus. Tagad nav jābūt ne sieviešu nodaļai, ne delegācijai, jo uz visu to spējīgu astrolabu savā telefonā par nelielu, bet pienācīgu samaksu var iegūt ikviens.