Mārcis Ošiņš

Gass van Sants "Krietnais Vils Hantings", 1997

81YNXnRk1gL._SL1500_

Gassvan Sants

Krietnais Vils Hantings, 1997

Good Will Hunting, Gus Van Sant

Studējot Hārvarda Universitātē, Mets Deimons sarakstījis scenāriju trillerim par Dienvidbostonā dzimušu kriptoanalītiķi, ko retas apdāvinātības dēļ pūlas savervēt ASV izlūkdienesti un federālās izpildvaras departamenti. Sižeta izstrādē iesaistoties arī Benam Aflekam, abi Holivudas aprindās nepazīstamie jaunekļi scenārija 60. lappusē ievietojuši ainu, kurā divi heteroseksuāli vīrieši pēkšņi nododas savstarpējiem mīlas priekiem. Viņi iesnieguši sarakstīto vairākās filmu studijās un vērojuši, kurš producents to izlasīs gana rūpīgi, lai pamanītu mulsinošo pavērsienu. Rezultātā Hārvija Vainstīna un Gasavan Santa paspārnē tapusi psiholoģiska drāma par 20 gadus vecu Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta apkopēju, kurš dažu minūšu laikā spēj atrisināt sarežģītus kombinatorikas uzdevumus un reizēs, kad neatrodas apcietinājumā vai dzērumā, ikdienišķi palīdz Hārvarda Medicīnas augstskolas studentei ar organisko ķīmiju.

Kinoindustrijas mentoru ietekmē filmas darbība pārceļas no specdienestu biroja uz psihoterapeita kabinetu: Vilu (Mets Deimons) un viņa vienaldzību pret paša talantu konfrontē sievas nāvi pārdzīvojis terapeits Šons (R. Viljams), kuru ar pacientu vieno kaislība pret Bostonas “Red Sox” beisbola klubu.

Laika gaitā Vils pierāda, ka traumatiskā pagātnes pieredze vairs nestājas viņam ceļā īstenot savu potenciālu, taču neatkāpjas no principa, ka augsti apmaksāta, bet amorāla darba vietā izvēlēsies vietējā bārā ar draugiem dzert alu un aicināt meitenes kopā ēst karameles.