Mārcis Ošiņš

Alehandro Gonsaless Injarritu "Putncilvēks", 2014

Alehandro Gonsaless Injarritu

Putncilvēks, 2014

Birdman, Alejandro González Iñárritu

Pēc pirmā iespaida spriežot, neizteiksmīgs pusmūža aktieris Rigans Tomsons, savulaik veiksmīgs supervaroņa lomas atveidotājs, pastāvīgi atrodas tādā kā kaujas lauka epicentrā. Viņš cīnās par karjeras atdzīvināšanu uz Ņujorkas teātra skatuves, līdz ar to pieteikdams cīņu arī pret snobisku The New York Times kritiķi; viņš cīnās par uzmanību, ko pārtver jaunāki, ekspresīvāki aktieri. Un, pats galvenais, viņš bezcerīgi klusina (vai brīžam pārkliedz) balsi, kas haotisku bungu ritmu pavadībā galvā rūc: “Tavs laiks ir beidzies. Vajadzēja palikt pie kases grāvējiem, nevis līst uz skatuves.”

Par to, lai Tomsons nebeigtu justies nožēlojami, rūpējas gan viņa meita, maniakāli depresīva narkomāne (Emma Stouna), gan neciešami arogantais aktieris Maiks (Edvards Nortons), kā arī šķirtā sieva. Tomēr visu vainago sensācija, kuru radīt spēj tikai kāds, kam nav ko zaudēt. Zīmīgi, ka Tomsonu attēlo Maikls Kītons – aktieris, kurš 90. gadu sākumā bijis pazīstams kā Betmens.

Vēl pirms filma bija triumfējusi “Oskaru” apbalvošanas ceremonijā, labākā aktiera nominācijai izvirzītā Kītona pūliņus Džeks Nikolsons novērtēja ar komentāru: “Meistarīgi, Kīt. Un paldies, ka uzņēmāt šādu filmu, tagad man tas nebūs jādara.”